«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ακίνητα: Τι αλλάζει στη φορολογία και τις μεταβιβάσεις

Πέντε στοχευμένες παρεμβάσεις προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Ακίνητα, Αγορά ακινήτων, φορολογικές παρεμβάσεις, φορολογία ακινήτων, μεταβιβάσεις ακινήτων, εξειδικευμένοι έλεγχοι, Εφορία, ΑΑΔΕ, οικονομικό επιτελείο κυβέρνησης, κυβέρνηση, υπουργείο Οικονομικών
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων με στοχευμένες μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές, εξαγορά 100.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, αυτόματη προσαρμογή των τιμών της Εφορίας στις εμπορικές και εξπρές μεταβιβάσεις, προωθεί το οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα, μπαράζ ελέγχων στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές σχεδιάζει η ΑΑΔΕ βάζοντας στο στόχαστρο τις υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό σχέδιο δράσης που, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ξετυλίγεται σταδιακά τους επόμενους μήνες, προβλέπει:

1. «Κούρεμα» αντικειμενικών τιμών. Το φθινόπωρο, και μάλιστα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των δήμων οι οποίοι έχουν υποβάλει ενστάσεις αντιδρώντας στις αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022. Πάνω από 145 δήμοι σε όλη τη χώρα ζητούν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων, με το επιχείρημα ότι οι τιμές της Εφορίας είναι υψηλότερες από τις αγοραίες, προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους και περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης