«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οι πυρκαγιές «έκαψαν» και το «καλάθι» της ΔΕΘ

Έξτρα μέτρα 500 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των πυρκαγιών μπαίνουν στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό

ΔΕΘ, Μέτρα ΔΕΘ, Δημοσιονομικό κόστος πυρκαγιών, πυρκαγιές, φωτιές, Προϋπολογισμός, συμπληρωματικός προϋπολογισμός, αποζημιώσεις, οικονομικές επιπτώσεις, κυβέρνηση, οικονομικό επιτελείο, υπουργείο Οικονομικών
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Στον προϋπολογισμό εξαπλώνεται το «πύρινο μέτωπο», αφού οι φονικές πυρκαγιές ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού στο υπουργείο Οικονομικών προκαλώντας τεράστιο κόστος, το μέγεθος του οποίου είναι ακόμα νωρίς να προσδιοριστεί. Την ίδια στιγμή, σε μείζον θέμα εξελίσσεται η αύξηση των πόρων για το σύστημα της δασοπυροπροστασίας.

Αρμόδιες πηγές που γνωρίζουν, εκφράζουν την έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη «Βραδυνή της Κυριακής», επισημαίνοντας ότι μετά τον αναπάντεχο κεραυνό του πληθωρισμού, στην «καταιγίδα» προστέθηκε το μπαράζ των πυρκαγιών απειλώντας με ανατροπή το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.

Δεν είναι μόνο το κόστος των μέτρων για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών, είναι κυρίως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπέστη μεγάλη ζημιά η παραγωγή (φυτική και ζωική), και επηρεάστηκε ο Τουρισμός (Ρόδος, Σαμοθράκη, ηπειρωτική χώρα), που αποτελεί βασικό «μοτέρ» της ανάπτυξης.

Φορείς και ειδικοί, μετ’ επιτάσεως τονίζουν, εδώ και αρκετό καιρό, ότι ο «λογαριασμός» από τις φυσικές καταστροφές και γενικότερα τον κλιματικό κίνδυνο θα είναι «βαρύς», καθώς πέρα από τις αυξημένες ανάγκες για αποζημιώσεις, μπαίνει σε κίνδυνο ο στόχος για επιτάχυνση της Οικονομίας όχι μόνο λόγω της απώλειας των εσόδων από τον Τουρισμό, αλλά και εξαιτίας των πληγμάτων στους υπόλοιπους κρίσιμους τομείς, όπως η πρωτογενής παραγωγή, κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης