«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Μύθοι και αλήθειες για τις ταυτότητες

Η κυβέρνηση διαλύει τα σενάρια των συνωμοσιολόγων - Πότε θα εκδοθούν και τι θα περιέχουν τα νέα δελτία

Νέες ταυτότητες, Αστυνομικές ταυτότητες, Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ταυτοποίηση, έγγραφο ταυτοποίησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κυριακοσ μητσοτάκησ, υπουργικό συμβούλιο, Κυβέρνηση, κυβερνηση, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με στόχο να σταματήσει την παραφιλολογία γύρω από τις νέες ταυτότητες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν, και θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης, το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό. Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι όσοι αντιδρούν, ανήκουν σε μία πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

«Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, ούτε κάμερες, ούτε μικρόφωνα ή διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται», δήλωσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού, και κυρίως ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Άρα, “τσάμπα” μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μία πρόσθετη γραφειοκρατία».

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 έτη. Θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας (85,6 x 54 mm ± 0,75mm, πάχους μέχρι 1 mm, σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO) και θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διατήρησή τους θα είναι εύκολη, καθώς δεν θα τσαλακώνονται όπως οι ισχύουσες, ενώ θα αποθηκεύονται μαζί με τις υπόλοιπες κάρτες εύκολα σε ένα πορτοφόλι.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης