«Η Βραδυνή της Κυριακής»

ΕΦΚΑ: Μεγαλύτερη σύνταξη όσοι έχουν δεύτερη δουλειά

Με τις νέες διατάξεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας δεν αλλάζουν ούτε τα χρόνια που απαιτούνται για συνταξιοδότηση, ούτε τα όρια ηλικίας 

εφκα, νεο εργασιακο νομοσχεδιο, εργασιακο νομοσχεδιο, συνταξη, απασχοληση, συνταξιοδοτηση, εργαζομενος, υπαλληλος, εργατικα δικαιωματα, απασχοληση, ΕΦΚΑ, Εργασιακό Νομοσχέδιο, Νέες Εργατικές Διατάξεις, Εργασιακό Πλαίσιο, υπουργείο Εργασίας
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Τη δυνατότητα να εργαστούν σε δύο εργοδότες –αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις– έχουν οι μισθωτοί με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Να σημειωθεί εδώ πως το ανώτερο όριο της ημερήσιας απασχόλησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 13 ώρες, ώστε ο εργαζόμενος να ξεκουράζεται για 11 ώρες. Σήμερα ένας εργαζόμενος εφόσον είναι πλήρως απασχολούμενος δεν μπορεί να έχει και δεύτερη δουλειά. Ωστόσο, με τις νέες ρυθμίσεις θα μπορεί να απασχολείται με πλήρη απασχόληση (δηλαδή ένα οκτάωρο), και στη συνέχεια να έχει και μία δεύτερη δουλειά μερικής απασχόλησης (μέχρι πέντε ώρες μάξιμουμ την ημέρα).

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα για το νέο μοντέλο που θα εφαρμοστεί:

Τη δυνατότητα να εργαστούν σε δύο εργοδότες –αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις– έχουν οι μισθωτοί με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Να σημειωθεί εδώ πως το ανώτερο όριο της ημερήσιας απασχόλησης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 13 ώρες, ώστε ο εργαζόμενος να ξεκουράζεται για 11 ώρες.

Σήμερα ένας εργαζόμενος εφόσον είναι πλήρως απασχολούμενος δεν μπορεί να έχει και δεύτερη δουλειά. Ωστόσο, με τις νέες ρυθμίσεις θα μπορεί να απασχολείται με πλήρη απασχόληση (δηλαδή ένα οκτάωρο), και στη συνέχεια να έχει και μία δεύτερη δουλειά μερικής απασχόλησης (μέχρι πέντε ώρες μάξιμουμ την ημέρα).

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης