«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Επικουρικές: Τι ισχύει για «παλιούς» και «νέους» ασφαλισμένους

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει αναλυτικά τα μυστικά για την επικουρική ασφάλιση και τις εισφορές καθώς και τις τρεις βασικές ρυθμίσεις

επικουρικη ασφαλιση, ασφαλισμένοι, νεο εργασιακό νομοσχέδιο, νεο εργασιακο πλαισιο, νεες διαταξεισ,κλαδοσ συνταξησ, ασφαλιστικεσ εισφορεσ, Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, ΤΕΚΑ, Επικουρική Ασφάλιση, Ασφαλιστικές Εισφορές, Απασχόληση, Εργασί
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Διαφορετικές ταχύτητες υπάρχουν για την επικουρική ασφάλιση, καθώς προβλέπεται άλλο μοντέλο για τους «παλαιούς» και τους «νέους» –που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά το 2022– ασφαλισμένους.

Ειδικότερα, υπάρχουν τρεις βασικές ρυθμίσεις ανάλογα και με την ηλικία του ασφαλισμένου, και προβλέπονται τα εξής:

1. Όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 35 ετών συνεχίζουν κανονικά την ασφάλισή τους μέχρι να πιάσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση. Μία σειρά αλλαγών που έχουν μπει σε εφαρμογή με τη λειτουργία από το 2022 του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), δεν τους επηρεάζουν. Να σημειωθεί εδώ πως από τις αλλαγές δεν επηρεάζονται ούτε οι νυν συνταξιούχοι.

2. Όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά ή έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2004 υπάγονται υποχρεωτικά στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Μάλιστα, μισθωτοί που ανέλαβαν για πρώτη φορά εργασία στην Ελλάδα από 1ης Ιανουαρίου 2022 και μετά, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ, ακόμη και αν έχουν εργαστεί προηγουμένως στο εξωτερικό.

Επίσης, στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ υπάγονται και όσοι στα πλαίσια πρακτικής άσκησης είχαν ασφαλιστεί για τον κίνδυνο του εργατικού ατυχήματος 1% πριν την 1η Ιανουαρίου 2022 (καθώς δεν είχαν ασφαλιστεί μέχρι το τέλος του 2021 στον κλάδο Σύνταξης). Στο νέο Ταμείο –όπου για πρώτη φορά έχει εισαχθεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών– υπάγονται ήδη 280.000 άτομα με μέση ηλικία τα 23 έτη.

Να σημειωθεί εδώ πως η βασική καινοτομία του νέου συστήματος είναι ότι οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές αποταμιεύονται σε ατομικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αύριο (Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης