«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο

Έλλειψη νερού και επιδημίες απειλούν τη Δημόσια Υγεία μετά τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel»

κακοκαιρια, πλημμυρεσ, κακοκαιρια daniel, καταστροφεσ, καιρικα φαινομενα, κακοκαιρια νεκροι, κακοκαιρια νεκρα ζωα, καταστροφεσ, Θεσσαλικός Κάμπος, Θεσσαλία,  Δημόσια Υγεία, Επιδημίες, Έλλειψη νερού, ΕΟΔΥ, υπουργείο Υγείας
Αρθρογράφος: Σταυρούλα Σπυριδάκου
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου

Οι τρεις άξονες του σχεδίου του υπουργείου Υγείας στοχεύουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που όχι απλά παραμένουν, αλλά διογκώνονται. Η υγεία των κατοίκων βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς σε αρκετές περιοχές το νερό δεν είναι πόσιμο εξαιτίας των σοβαρών καταστροφών στο δίκτυο ύδρευσης.

Τα δε στάσιμα νερά είναι γεμάτα μικρόβια από τα νεκρά ζώα που ακόμη δεν έχουν ταφεί ή καεί. Μία υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στις πληγείσες περιοχές.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ έχει στήσει συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, για επιδημιολογική παρακολούθηση, εκδίδοντας αλλεπάλληλες οδηγίες για το νερό αλλά και για τους κινδύνους που υπάρχουν από την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλία.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς χιλιάδες ζώα νεκρά θα πρέπει να μαζευτούν και να θαφτούν η να καούν. Αυτά τα ζώα είναι εστία μόλυνσης, όπως και τα ύδατα που παραμένουν στάσιμα», μας τονίζει η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμού» Παρασκευή Κατσαούνου, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου και προτρέποντας, παράλληλα, πολίτες και κατά τόπους φορείς να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Χρειάζεται οι πολίτες να είναι πολύ σχολαστικοί και πολύ προσεχτικοί με τα μολυσμένα ύδατα, τις επιφάνειες, και να χρησιμοποιούν γάντια, διότι υπάρχουν χιλιάδες ασθένειες που μπορεί να εκδηλωθούν. Τα χέρια που έχουν ακουμπήσει σε διάφορες επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ σχολαστικά, και η χρήση γαντιών είναι απαραίτητη. Διότι τα γυμνά χέρια που δεν είναι καθαρά αν έρθουν σε επαφή με το στόμα ή με κάποιο άλλο σημείο του σώματος που για παράδειγμα έχει μία γρατζουνιά ή μία πληγή, θα μολυνθεί. Επίσης, οι κάτοικοι πρέπει να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό έως ότου ελεγχθεί και αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στονερό της βρύσης. Να μην πίνουν νερό αν δεν είναι πόσιμο και να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», μας επισημαίνει η κ. Κατσαούνου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μάζεμα των νεκρών ζώων.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί αύριο (Σάββατο,16/9) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης