«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οι αλλαγές στη φορολόγηση Airbnb

Μπλόκο στα κρυφά εισοδήματα, με ηλεκτρονικό φακέλωμα

airbnb, φορολόγηση, εισοδήματα ακινητων, ααδε, φορολογικοι ελεγχοι, φοροδιαφυγη, αδηλωτα εισοδήματα, μισθώματα ακινήτων, ΑΑΔΕ, Εκτεταμένες διασταυρώσεις Στοιχείων, Στοιχεία φορολογικών δηλώσεων, Δεδομένα από διεθνείς πλατφόρμες
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Με 5 δραστικές παρεμβάσεις στην τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαλύψει αδήλωτα εισοδήματα, να εξαλείψει φορολογικά προνόμια και αδικίες, και να θεσπίσει νέους αυστηρούς και διαφανείς κανόνες στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, με τζίρο που ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο δράσης, προτεραιότητα δίδεται στην καταπολέμηση κρουσμάτων φοροδιαφυγής από ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb, με αιχμή του δόρατος το ηλεκτρονικό φακέλωμα με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που θα παρέχουν οι διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες για την ταυτότητα των ακινήτων και των εκμεταλλευτών και τη χρονική διάρκεια εκμίσθωσης.

Παράλληλα, οι ελεγκτικές Αρχές ξεκινούν νέες εκτεταμένες διασταυρώσεις αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και του μητρώου, με τις πληροφορίες που θα συλλέγουν από τις διεθνείς πλατφόρμες. Το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ για την αποκάλυψη κρουσμάτων «μαύρου χρήματος» στο χώρο του Airbnb ενισχύεται, καθώς το νέο μνημόνιο που υπέγραψε με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και ExpediaGroup / VRBO προβλέπει ότι θα είναι υποχρεωμένες, πλέον, να:

- Εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές.

- Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN, για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί σήμερα (Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης