«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ελληνοτουρκικά: Ανοίγει ο δρόμος για τη Χάγη...

Μπήκαν οι βάσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης, κυριακοσ μητσοτακησ, Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ελληνοτουρκικές σχέσεις, Ερντογάν, Τουρκία, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος, χωρικά ύδατα, ΑΟΖ,  πολιτικη, Πολιτικά, Πολιτική
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Ο δρόμος για τη Χάγη έχει ανοίξει –αν και είναι ακόμη νωρίς– και ο στόχος των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας είναι να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια, χωρίς να πιέζει ο χρόνος. Αυτό είναι το «δια ταύτα» της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν το καλό κλίμα και η διάθεση για περαιτέρω προσπάθειες που θα οδηγήσουν, τουλάχιστον, σε μερική επίλυση των προβλημάτων.

Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός θα είναι η Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο στις 7 Δεκεμβρίου, στη συνάντηση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών, να γίνει νέα συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, για να επισφραγιστεί το καλό κλίμα στις συνομιλίες.

Όμως, προηγείται, ο πολιτικός διάλογος, που ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της Μπουράκ Ακτσαπάρ, η Θετική Ατζέντα στις 17 Οκτωβρίου, ενώ οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθούν εντός του Νοεμβρίου. Και όπως προείπαμε, θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» αποκάλυψε στο περασμένο φύλλο ότι ο κ. Γεραπετρίτης έλαβε εντολή από τον πρωθυπουργό να ετοιμάσει ένα προσχέδιο συνυποσχετικού για τη Χάγη, το οποίο, όμως, δεν θα δεσμεύει τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί σήμερα (Σάββατο,23/9) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης