«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Κατοικία: Έτσι θα πέσουν τα ενοίκια

Η φορολόγηση στα Airbnb απελευθερώνει διαμερίσματα - Όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τα κενά σπίτια

ακινητα, κατοικια, ενοικια, αξιεσ σπιτιων, υψηλα ενοικια, διαμερισματα, φορολογηση ακινητων, airbnb, ααδε,Κατοικία, Ακίνητα, φορολόγηση ακινήτων, ενοίκια, Airbnb, διαμερίσματα, Κτηματαγορά, κυβερνητικός σχεδιασμός, Κυβέρνηση, ΑΑΔΕ
Αρθρογράφος: Φάνης Καραμπατσάκης
Από Φάνης Καραμπατσάκης

Στην παραδοσιακή μίσθωση αναμένεται να στραφούν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν μετατρέψει σε Airbnb, μετά τους νέους φορολογικούς κανόνες και τους εξονυχιστικούς ελέγχους που γνωστοποίησε η κυβέρνηση και παρουσίασε εκτενώς η «Βραδυνή» την περασμένη Κυριακή.

Παράγοντες της Κτηματαγοράς αναφέρουν ότι οι μικροί ιδιοκτήτες με ένα ή και δύο ακίνητα, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν καταγράφουν έντονη δυναμική (δηλαδή υψηλές πληρότητες), ενδεχομένως να στραφούν στη μακροχρόνια συμβατική μίσθωση, άρα τα ενοίκια αναμένεται να πέσουν. Σε αντίθεση όμως, τα νομικά πρόσωπα, και δη αυτά τα οποία διαθέτουν πάνω από 3-4 ακίνητα, ενδεχομένως να επεκταθούν περισσότερο.

Με βάση στοιχεία από την ΑΑΔΕ, από τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 προκύπτει ότι στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking, VRBO) είχαν εγγραφεί πέρσι 140.000 ακίνητα, με εισοδήματα 530 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών όμως, το 37% ήτοι 51.800 ακίνητα, δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

«Σήμερα, περισσότερα από 100.000 φυσικά πρόσωπα έχουν επενδύσει σε ακίνητα που προορίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση. Αρκετοί από αυτούς που βλέπουν επενδυτικά το ακίνητό τους εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση, προσβλέποντας σε καλύτερη απόδοση», δηλώνει ο ο διευθύνων σύμβουλος της δημοφιλούς πλατφόρμας επενδυτικών ακινήτων Αντώνης Φιοράκης. «Η στροφή αυτή θα συμβάλει στην στεγαστική κρίση που πλήττει και την Ελλάδα, δεν εγγυάται όμως τη μείωση των ενοικίων, καθώς η ζήτηση παραμένει υψηλότερη των διαθέσιμων ακινήτων. Εκτός από την προσιτή στέγη είναι σημαντικό τα ακίνητα να πληρούν και προδιαγραφές ενεργειακής κλάσης, καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του κόστους ζωής και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».


Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από σήμερα (Σάββατο 30/9) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης