«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ξεμπλοκάρουν 40.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Ευνοϊκές διατάξεις για εργαζόμενους και συνταξιούχους περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

συνταξη, συνταξη γηρατος, απονομή σύνταξησ, επικουρικη συνταξη, επικουρικη συνταξη εφκα, απονομή επικουρικήσ σύνταξησ, Σύνταξη, Εθνική Σύνταξη, Κύρια σύνταξη, Επικουρική σύνταξη, Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διατάξεις νομοσχεδίου, Νέες ρυθμίσεις, νέο πλαίσ
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Πακέτο 5 + 1 ρυθμίσεων περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Αναμόρφωση Επαγγελματικής Ασφάλισης και Εξορθολογισμός της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας», περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, καθώς και ευνοϊκές διατάξεις για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Θεμελίωση με 15 έτη εργασίας

Ενιαίες ρυθμίσεις θα ισχύουν όσον αφορά στις προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (δηλαδή 4.500 ένσημα), είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά.

Να σημειωθεί εδώ πως η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την απονομή των επικουρικών συντάξεων επιτρέπει την υπαγωγή τους στη διαδικασία fast track, δηλαδή θα εκδίδονται εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός έξι μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης (αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η διάταξη θα εφαρμοστεί αναδρομικά και στις εκκρεμείς αιτήσεις, και αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρόνο διεκπεραίωσης και το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Να σημειωθεί εδώ πως οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται σήμερα περίπου στις 40.000.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (21/10) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης στο vradini.gr:

Δείτε επίσης