«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Έξτρα σύνταξη από τα Επαγγελματικά Ταμεία

Αλλάζει ο χάρτης του Συνταξιοδοτικού: Ποιοι, πώς και πότε δικαιούνται επιπρόσθετες παροχές

συνταξη, συνταξιοδοτικο, συνταξη γηρατος, απονομή σύνταξησ, επικουρικη συνταξη, επικουρικη συνταξη εφκα, απονομή επικουρικήσ σύνταξησ, ταμεια επαγγελματικησ ασφαλισησ, Σύνταξη, Εθνική Σύνταξη, Κύρια σύνταξη, Συνταξιοδοτικό, Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, Ταμ
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Νέο πλαίσιο μπαίνει σε εφαρμογή για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο από τη Βουλή. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα έχουν συσταθεί 28 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με περίπου 50.000 ασφαλισμένους, με τη χώρα μας πάντως, να βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) είναι Οργανισμοί Ιδιωτικού Δικαίου, προαιρετικού χαρακτήρα, που ιδρύονται από εργοδότες ή επαγγελματικές Οργανώσεις και παρέχουν συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές (πέρα από αυτές που παρέχει η υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση). Οι συνταξιοδοτικές αυτές παροχές μπορεί να καταβάλλονται είτε περιοδικά (όπως για παράδειγμα με τη μορφή μηνιαίων συντάξεων) είτε εφάπαξ.

Με το νέο νομοσχέδιο απλοποιείται η διαδικασία σύστασης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και διευκολύνεται η ίδρυση πολυεργοδοτικών ΤΕΑ από περισσότερες επιχειρήσεις (ακόμα και χωρίς να έχουν κλαδική συνάφεια). Να σημειωθεί επίσης, πως από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα ΤΕΑ θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας τόσο σε ό,τι αφορά την τήρηση της νομοθεσίας όσο και ως προς τη βιωσιμότητά τους και την επενδυτική τους στρατηγική.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως από αύριο (Παρασκευή, 27/10) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης