«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Αντικειμενικές αξίες: Πού θα αυξηθούν – Πού θα μειωθούν

Οι τρεις παράμετροι που διαφοροποιούν το χάρτη: Το οικονομικό επιτελείο αλλάζει σε 3 φάσεις τη φορολογία ακινήτων

ακινητα, αγορα ακινητων, αντικειμενικεσ αξιεσ, φορολογια ακινητων, μεταβιβασεισ ακινητων, ενφια, υπουργειο οικονομικών, Ακίνητα, Αντικειμενικές αξίες, Αγορά ακινήτων, φορολογικές παρεμβάσεις, φορολογία ακινήτων, μεταβιβάσεις ακινήτων, ΕΝΦΙΑ, εξειδικευμένο
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα επηρεάσουν αυτόματα τον ΕΝΦΙΑ και δεκάδες άλλους φόρους και τέλη, με στοχευμένα «κουρέματα» σε δήμους, επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σέ όλη τη χώρα και καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής των τιμών της Εφορίας στις εμπορικές, περιλαμβάνει η κυβερνητική ατζέντα.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου, οι παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων θα ξετυλιχθούν σε τρεις φάσεις, από το τέλος του 2023 έως την εκπνοή του επόμενου έτους.

Η πρώτη κίνηση θα αφορά στο ξεκαθάρισμα του τοπίου για την ένταση και την έκταση των μειώσεων στις αντικειμενικές αξίες σε συγκεκριμένες Ζώνες, με βάση τα αιτήματα των δήμων για διορθώσεις στις τιμές, με το επιχείρημα ότι σε πολλές περιοχές είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους πολίτες και απώλειες κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, η εξέταση των ενστάσεων από τους δήμους εισέρχεται στη τελική ευθεία, και η αρμόδια επιτροπή αξιολογεί μία-μία τις προτάσεις για να διαπιστώσει την εγκυρότητά τους και να εκδώσει τη «τελική ετυμηγορία» για το αν, πού και σε τι εύρος θα γίνουν εκ των υστέρων μειώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων. Η ίδια πηγή σημειώνει, με νόημα, ότι τα περισσότερα αιτήματα των δήμων δεν είναι τεκμηριωμένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές από τις ενστάσεις θα απορριφθούν.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως από την Παρασκευή (27/10) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης