«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Με 286 ευρώ… βγάζουν το μήνα

«Φτωχοί» δηλώνουν στην Eφορία 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες - Τα 4 τεκμήρια που αποκαλύπτουν κρυφά εισοδήματα

φοροδιαφυγη, νομοσχεδιο φοροδιαφυγη, φοροδιαφυγη ελευθεροι επαγγελματιεσ, εφορία, υπουργειο οικονομικων, ααδε, φορολογικεσ παραβασεισ, αποκρυψη εισοδηματων, ελευθεροι επαγγελματίες, ηλεκτρονικεσ συναλλαγεσ, φορολογικο συστημα, νομοσχεδιο, Φοροδιαφυγή, Από
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Με «πλέγμα» 4 τεκμηρίων η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στις εικονικές φορολογικές δηλώσεις και τα κόλπα με τις φουσκωμένες δαπάνες από εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζονται φτωχοί στην Εφορία για να γλιτώσουν φόρους.

Με το νέο σύστημα «αντικειμενικών κριτηρίων» για τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώσουν, το επόμενο έτος, 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αποκαλύπτονται κρυφά εισοδήματα πάνω από 2 δισ. ευρώ και εισρέουν στα κρατικά ταμεία έσοδα 874 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν εισοδηματικές ενισχύσεις σε πραγματικά αδύναμα νοικοκυριά και θα ενισχυθούν τα κοινωνικά κονδύλια.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, με ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους, που σηκώνουν εδώ και δεκαετίες τα μεγαλύτερο φορτίο των φόρων. Την ώρα που το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών ή 521.000 δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 780 ευρώ το μήνα, και από αυτούς 221.000 ζουν στην «απόλυτη εξαθλίωση» εμφανίζοντας μηδενικά εισοδήματα, το οικονομικό επιτελείο θέτει ένα ελάχιστο όριο διαβίωσης για τους περισσότερους τα 10.920 ευρώ, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, 780 ευρώ το μήνα επί 14 μήνες, με εξαιρέσεις και εκπτώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες.

Το νέο φορολογικό καθεστώς αλλάζει το λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν το επόμενο έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιφέροντας δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών και αναλογικότερη, με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, συνεισφορά στα δημόσια ταμεία.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως από αύριο (Παρασκευή, 4/11) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης