«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Αεροδιακομιδές: Χάνονται ζωές στα νησιά περιμένοντας το ελικόπτερο

Ο κακός συντονισμός φέρνει μοιραίες καθυστερήσεις για ασθενείς και τραυματίες σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου

αεροδιακομιδη εκαβ, αεροδιακομιδεσ ασθενων, αεροδιακομιδεσ εκαβ, ελικοπτερο εκαβ, Αεροδιακομιδές, Εναέρια διακομιδή, Περιπτώσεις Εκτάκτου Ανάγκης, ΕΚΑΒ, Πολεμική Αεροπορία, Θάνατοι ασθενών,  Ασθενείς, Τραυματίες, Έκτακτα περιστατικά, Κακός συντονισμός, Έλ
Αρθρογράφος: Φάνης Καραμπατσάκης
Από Φάνης Καραμπατσάκης

Τις ελλείψεις και τις επιχειρησιακές αστοχίες που πολλές φορές συμβαίνουν στις «ιπτάμενες» διακομιδές ασθενών έφερε στην επιφάνεια ο χαμός ενός νεαρού από τη Νάξο, ο οποίος μεταφέρθηκε με καθυστέρηση στην Αθήνα. Όπως καταγγέλλεται, δεν είναι ο πρώτος ούτε, δυστυχώς, θα είναι ο τελευταίος θάνατος με αυτόν τον άδικο τρόπο...

Ένα αγόρι από τη Νάξο, ο Παναγιώτης, μόλις 22 ετών, «έσβησε» αιφνίδια και αναπάντεχα από απανωτές ανακοπές καρδιάς χωρίς να έχει ιστορικό καρδιοπάθειας. Είχε έντονο βήχα και δέκατα, αλλά δεν εμφάνισε κάποιο άλλο σύμπτωμα. Ο γιατρός τού συνέστησε να πάει στο Κέντρο Υγείας του νησιού, όπως κι έγινε. Εκεί όμως, η κατάσταση χειροτέρεψε και χρειάστηκε άμεσα αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Το ελικόπτερο έφτασε, αλλά όχι από τη Σύρο ή από τη Χίο, όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι υπάρχουν διαθέσιμα εναέρια μέσα, μετά και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επελέγη ένα ελικόπτερο που ήδη εκτελούσε αεροδιακομιδή από την Άνδρο.

Γύρισε Ελευσίνα, πήγε στη Σύρο να πάρει γιατρούς, και εν συνεχεία, και με μεγάλη καθυστέρηση, έφτασε στην Άνδρο, με την υγεία του νεαρού να έχει επιδεινωθεί. Κατόπιν συνεχών ανακοπών άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Παρότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δωρίσει δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αυτά πολλές φορές δεν διατίθενται με ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως καταγγέλλουν στη «Βραδυνή της Κυριακής» όσοι γνωρίζουν. Χαρακτηριστικά, μας ζητούν να θέσουμε στον αρχηγό της Π.Α. το εξής ερώτημα: «Γιατί το ελικόπτερο 109 δεν καλύπτει τη νευραλγική βάση της Σύρου;».

Όπως επισημαίνουν όσοι μας μίλησαν, «αν υπήρχε ελικόπτερο στη Σύρο, όπως έπρεπε, το παιδί θα ζούσε τώρα», και προσθέτουν ότι γενικότερα έγινε κακή αξιολόγηση, καθώς δεν ενεργοποιήθηκε ούτε το ελικόπτερο Super Puma της Χίου.

Την ώρα που δαπανώνται τεράστια ποσά για τις περίπου 3.500 αεροδιακομιδές ετησίως, υπάρχουν μεγάλα κενά, ενώ ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί το σύστημα στα πρότυπα του εξωτερικού (ανυπαρξία ελικοδρομίων στα νοσοκομεία, ακατάλληλα ελικοδρόμια στα νησιά, έλλειψη συντονισμού, λάθος αποφάσεις κ.λπ.), με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος ή και να δημιουργούνται πρόσθετα έξοδα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως από αύριο (Παρασκευή, 4/11) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης