«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Ποιοι γλιτώνουν το πλαφόν των 10.920 ευρώ

Στο τραπέζι 5 εξαιρέσεις φορολόγησης με τεκμαρτό τρόπο ενόψει της κατάθεσης του τελικού κειμένου στη Βουλή από την κυβέρνηση

ελευθεροι επαγγελματιεσ, ελευθεροι επαγγελματίες, φοροδιαφυγη, νομοσχεδιο φοροδιαφυγη, φοροδιαφυγη ελευθεροι επαγγελματιεσ, φορολογικα τεκμηρια, εφορια, αποκρυψη εισοδηματων, φορολογικο συστημα, υπουργειο οικονομικων, ααδε, Ελεύθεροι επαγγελματίες, Φορολό
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Μετά τις αντιδράσεις των επαγγελματιών για την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησής τους, με τεκμαρτό τρόπο, τώρα η κυβέρνηση αφήνει «παράθυρο» για στοχευμένες αλλαγές στο νέο σύστημα φορολόγησης, με την κατάθεση του τελικού κειμένου στη Βουλή.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος παρά μόνο σε επιμέρους παραμέτρους που αφορούν εξαιρέσεις και εκπτώσεις.

Οι περιπτώσεις που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και θα αξιολογηθούν μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης και της πολιτικής ζύμωσης που θα ακολουθήσει με τους βουλευτές, είναι οι εξής:

1. Οι συνταξιούχοι οι οποίοι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους.
2. Οι επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, εφόσον τα πρόσωπα αυτά ασκούν την επιχείρηση ή το επάγγελμα την τελευταία δεκαετία.
3. Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές μέχρι ολική καταστροφή, από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κατά τη διάρκεια του 2023, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναγκαστική διακοπή λειτουργίας. Αυτό που εξετάζεται είναι είτε απαλλαγή από το νέο καθεστώς φορολόγησης μόνο για το 2024 είτε αναλογικός υπολογισμός του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για τους μήνες της κανονικής τους λειτουργίας.
4. Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις που ασκούνται από αγρότες.
5. Οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους είτε σε στεγασμένα καταστήματα, είτε σε υπαίθριες λαϊκές αγορές, είτε ως πλανόδιοι

Επίσης, με το νομοσχέδιο αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με το αν το νέο σύστημα θα ισχύσει μόνο για ατομικές επιχειρήσεις ή και άλλες μορφές επιχειρήσεων, όπως Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρεες (ΙΚΕ), Ομόρρυθμες, Ετερόρρυθμες κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (11/11) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης