«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ρουλέτα οι χρεώσεις ρεύματος

Πώς να επιλέξετε το σωστό χρώμα για το λογαριασμό σας

νέα τιμολόγια ρεύματος, νεα τιμολογια ρευματοσ, τιμολογια ρευματοσ, νεα τιμολογια δεη, χειμερινο ωραριο, νυχτερινο ρευμα, νυχτερινο τιμολογιο, τιμολογιο ρευματος, Νέα Τιμολόγια Ρεύματος, Μπλε, Πράσινο, Κίτρινο, Πορτοκαλί, Ρήτρα Αναπροσαρμογής, Σταθερά
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Έως την 1η Δεκεμβρίου οφείλουν οι προμηθευτές να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα νέα πράσινα, μπλε, πορτοκαλί και κίτρινα τιμολόγια, ώστε να επιλέξουν σταθερή ή κυμαινόμενη τιμολόγηση.
Τα νέα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024, καθώς τερματίζεται η ισχύς των έκτακτων μέτρων που ίσχυσαν στην αγορά με αφορμή την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των τιμών.

Πρακτικά, όσοι καταναλωτές έχουν υπογεγραμμένη σύμβαση για προϊόν σταθερής τιμολόγησης θα συνεχίσουν κανονικά, ενώ όσοι δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο, θα μεταπέσουν αυτόματα στο νέο ειδικό κοινό τιμολόγιο που θεσπίζεται.

Πράσινο τιμολόγιο. Αν δεν κάνουμε καμία επιλογή (δεν θεωρείται πιθανό να ανταποκριθούν και τα 5,5 εκατ. νοικοκυριά που έχουν τρομάξει τα τελευταία δύο χρόνια με το ρεύμα ακούγοντας πότε για Χρηματιστήρια Ενέργειας και πότε για ρήτρες αναπροσαρμογής) θα μας δώσουν το πράσινο τιμολόγιο. Τι θα είναι αυτό; Καταρχήν, θα έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάζει η χρέωση κάθε μήνα. Ωστόσο, όλες οι εταιρίες θα έχουν κοινό τρόπο υπολογισμού (σ.σ.: ουσιαστικά μία μαθηματική φόρμουλα που θα συνδέει την τιμή λιανικής με την τιμή χονδρικής) και θα γνωρίζουν με μια ματιά ποιος θα είναι ο φθηνότερος πάροχος. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν βέβαια και άλλα… χρώματα.

Μπλε τιμολόγιο. Το μπλε τιμολόγιο θα είναι το «σταθερό». Θα το επιλέγετε και δεν θα έχετε άγχος για τα τεκταινόμενα στη χρηματιστηριακή αγορά Ενέργειας.

Πορτοκαλί τιμολόγιο. Είναι προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας που αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης (διακύμανση τιμής ακόμη και μέσα στην ημέρα), και τα οποία προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν «έξυπνο» μετρητή.

Κίτρινο τιμολόγιο. Το κίτρινο τιμολόγιο θα είναι υψηλού ρίσκου (αφού θα είναι κυμαινόμενο), με το πρόσθετο χαρακτηριστικό ότι τον τρόπο μεταβολής της τιμής θα τον καθορίζουν οι εταιρίες, κάτι που σημαίνει ότι το συμβόλαιο θα χρειάζεται διάβασμα πριν υπογραφεί.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (18/11) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης