«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Κυβέρνηση: «Φρένο» στην ακρίβεια με 1.000 κωδικούς

Στην κορυφή της πρωθυπουργικής ατζέντας τα μέτρα συγκράτησης των τιμών

κυριακοσ μητσοτακησ, μητσοτακησ, πρωθυπουργοσ, μεγαρο μαξιμου, πρωθυπουργικο γραφειο, κυβερνηση, ακριβεια, αισχροκερδεια, συγκρατηση τιμων, μειωση τιμων, μετρα στήριξησ, επίδομα αλληλεγγύης, εκτακτη ενισχυση χριστουγεννων, νεα δημοκρατια, νδ, ευρωεκλογεσ
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Το θετικό πρόσημο στα δημόσια οικονομικά αξιοποιεί η κυβέρνηση λαμβάνοντας νέα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους, όπως το Επίδομα Αλληλεγγύης. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα συνεχιστεί, και μάλιστα με πιο εντατικούς ρυθμούς, ενώ είναι πεποίθηση ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η φορολογική μεταρρύθμιση θα αλλάξουν την εικόνα προς το καλύτερο.

Στον καθαρό πολιτικό χρόνο μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου εστιάζει η κυβέρνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη σύγκρουση με τις παθογένειες, αξιοποιώντας, παράλληλα, την καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών με στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο μελετώνται διεξοδικά τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με την ακρίβεια να αποτελεί σταθερά το μεγαλύτερο βραχνά για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε έκτακτη ενίσχυση για τους ευάλωτους πολίτες τα Χριστούγεννα, συνολικού ύψους 352 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα επωφεληθούν 2,3 εκατ. πολίτες. Τα νέα αυτά μέτρα στήριξης θα αφορούν σε οικογένειες με παιδιά, ΑμΕΑ και χαμηλοσυνταξιούχους, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι το πλεόνασμα θα επιστρέφει στην κοινωνία με προτεραιότητα σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, τονίζοντας ότι αυτό είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη.

Ανοιχτό «παράθυρο» άφησε και για αυξήσεις στις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, ένα μέτρο που κοστίζει περίπου 150 εκατ. ευρώ το χρόνο. Έτσι, εάν τα έσοδα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου είναι σημαντικά, η παροχή αυτή μπορεί να «ξεκλειδώσει». Πάντως, ούτως ή άλλως, οι γιατροί θα λάβουν αυξήσεις με το νέο μισθολόγιο από 1/1/2024.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει να χρησιμοποιεί «εργαλεία» για να μπει «κόφτης» στις τιμές των προϊόντων στο ράφι, όπου συνεχίζεται το ράλι, με πρωτοβουλίες όπως η σταθερή μείωση τιμής του 5%, με τους κωδικούς να έχουν ξεπεράσει τους 850, ενώ οι έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας γίνονται εντατικά, με την επιβολή προστίμων σε μεγάλες πολυεθνικές και όχι μόνο, να έχει ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (18/11) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης