«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Κοινωνία: Πώς θα μοιραστεί ο «μποναμάς» των 717 εκατ. ευρώ

Η κυβέρνηση κάνει πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη

κυριακοσ μητσοτακησ, μητσοτακησ, πρωθυπουργοσ, μεγαρο μαξιμου, πρωθυπουργικο γραφειο, κυβερνηση, μετρα στήριξησ, επιδοματα, επίδομα αλληλεγγυης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, Κυβέρνηση, Επιδοματική πολιτική, Μέτρα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών, Κυριάκος Μη
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Παρότι η χρονιά ήταν εκλογική και είχε φυσικές καταστροφές με κόστος στον προϋπολογισμό, η Οικονομία υπεραπέδωσε, και αυτό έχει αντανάκλαση στον προϋπολογισμό, και κατ’ επέκτασιν στην επιδοματική πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση και να βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσαν τέσσερα μέτρα ως επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα δοθούν πριν από τα Χριστούγεννα. Έτσι, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα φτάσουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, και θα περισσέψουν και κάποια χρήματα.

Επομένως, η κυβέρνηση αυτό το ποσό το επιστρέφει στην κοινωνία. Υπολογίζεται ότι αυτό το πλεόνασμα θα είναι 352 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Συνολικά 2,3 εκατομμύρια θα είναι οι δικαιούχοι αυτού του «Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα θα καταβληθούν:

•1,5 δόση επιδόματος παιδιού (125 εκατ. ευρώ και 800 χιλιάδες δικαιούχοι). Για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα ένας γονιός, τον Δεκέμβριο θα πάρει επιπλέον 150. Αν δηλαδή παίρνει 100 ευρώ, τον Δεκέμβριο θα πάρει 250 ευρώ. Οικογένεια με τέσσερα παιδιά και εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ σήμερα, παίρνει το μήνα 168 ευρώ. Τον Δεκέμβριο θα πάρει επιπλέον 252 ευρώ ή συνολικά 420 ευρώ.

•50% της μηνιαίας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (210.000), που θα δουν αύξηση 8% από το μήνα Δεκέμβριο, κατά τον ίδιο μήνα θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Το κόστος εκτιμάται σε 24 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ύψος του επιδόματος ανέρχεται για μονοπρόσωπα νοικοκυριά σε 200 ευρώ το μήνα, για κάθε επιπλέον ενήλικα του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα, και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος του νοικοκυριού κατά 50 ευρώ το μήνα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (18/11) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης