«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι προσδοκίες ίσως οδηγήσουν και σε συμφωνίες

Υπάρχει αισιοδοξία για την επικείμενη και πολυαναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας

ελληνοτουρκικα, μητσοτακης ερντογαν, ερντογαν μητσοτακης, ελληνοτουρκικα, κυριακος μητσοτακης ρετζεπ ταγιπ ερντογαν, ελληνοτουρκικα, ελληνοτουρκικεσ σχεσεισ, μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνησ, κυριάκος μητσοτάκης, ρετζέπ ταγίπ ερντογάν, ερντογάν μητσοτάκης ε
Αρθρογράφος: Κώστας Μελισσόπουλος
Από Κώστας Μελισσόπουλος

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Η εδραίωση της ηρεμίας και της κλιμακούμενης βελτίωσης των διμερών σχέσεων είναι ο στόχος της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την Πέμπτη. Και βέβαια, να επισφραγιστεί με συμφωνίες που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.

Συμφωνίες που για την ώρα θα αφορούν θέματα χαμηλής πολιτικής και περιλαμβάνονται στη «θετική ατζέντα», αλλά, παράλληλα, αποτελούν και «λίπασμα» για τη δημιουργία γόνιμου εδάφους, ώστε να τεθούν αργότερα και ζητήματα που σήμερα φαντάζουν «αγκάθια».

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει –όπως επισημαίνει κορυφαίος διπλωμάτης στη «ΒτΚ»– ότι θα γίνουν υποχωρήσεις από την Ελλάδα, αφού και η Άγκυρα μπορεί να αλλάξει τη δική της ατζέντα και να «ρεαλιστικοποιήσει» τις επιθυμίες της, επάνω σε μία βάση λογικής.

Ο ίδιος κορυφαίος διπλωμάτης επισήμανε ότι «οι διαφωνίες μπορεί να παραμένουν στα μείζονα θέματα, ωστόσο η επιδίωξη είναι να μην παράγουν κρίσεις». Και η συνάντηση των δύο ηγετών αυτό το στόχο θα εξυπηρετεί, προκειμένου μακροπρόθεσμα να δημιουργηθεί κλίμα τέτοιο που θα επιτρέπει περαιτέρω συζητήσεις για τα δύσκολα θέματα.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (2/12) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης