«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οι νέοι μισθοί: Αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα – Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Αναλυτικός οδηγός της «Βραδυνής της Κυριακής» για το τι φέρνει το 2024

μισθος, νέοι μισθοί, μισθολογιο, συνταξη, συνταξιοδοτικο, συνταξη γηρατος, εξτρα συνταξη, επικουρικη συνταξη, επικουρικη συνταξη εφκα, τεκα, ταμεια επαγγελματικησ ασφαλισησ, απονομή επικουρικήσ σύνταξησ, Μισθός, Νέοι Μισθοί, Μισθολόγιο, Σύνταξη, Συνταξιοδ
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Είκοσι αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, εισφορές και επιδόματα φέρνει η νέα χρονιά, με σειρά διατάξεων να μπαίνουν σε εφαρμογή. H συντριπτική πλειονότητα των αλλαγών θα «τρέξει» από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο υπάρχουν και διατάξεις που θα μπαίνουν σε εφαρμογή σταδιακά.

Οι αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, είναι οι δύο εμβληματικές αλλαγές, ενώ οι τροποποιήσεις στα όσα προβλέπονται για τα Επαγγελματικά Ταμεία αλλάζουν το ασφαλιστικό τοπίο, αφού περισσότεροι θα λαμβάνουν έξτρα σύνταξη. Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει περαιτέρω το εισόδημα των νέων εργαζομένων, ενώ το επίδομα μητρότητας, που θα δίνεται ανεξαιρέτως σε όλες τις ασφαλισμένες, διορθώνει μία αδικία ετών.

Από την άλλη, αυξάνονται οι εισφορές αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα είναι καθοριστική για το ύψος της σύνταξης.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει αναλυτικά έναν οδηγό με όλες τις αλλαγές, που θα υλοποιηθούν το 2024:

«Ξεπάγωμα» τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από δεκατρία χρόνια. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι:

- Η προϋπηρεσία κάθε εργαζόμενου που είχε προσληφθεί πριν από τη 14η Φεβρουαρίου 2012 –όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της– συνεχίζει να συμπληρώνεται ύστερα από την 1η Ιανουαρίου 2024.

- Η προϋπηρεσία κάθε εργαζόμενου που προσλήφθηκε ύστερα από τη 14η Φεβρουαρίου 2012, ξεκινά να συμπληρώνεται ύστερα από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (30/12) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης