«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Ο «Άλλος Άνθρωπος» μαγείρευε με… φρουτάκια

Το πόρισμα της Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», οι μαρτυρίες που ακολούθησαν και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, έδειξαν έναν… άλλο άνθρωπο

Ο «Άλλος Άνθρωπος» μαγείρευε με… φρουτάκια
Αρθρογράφος: Φάνης Καραμπατσάκης
Από Φάνης Καραμπατσάκης

Ήταν μεσημέρι Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου του 2011, όταν γεννήθηκε «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Ο 49χρονος, τότε, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, γιος καφετζή από το Αιγάλεω, παρατηρεί δύο παιδιά να τσακώνονται για λίγα λαχανικά σε έναν κάδο απορριμμάτων, κοντά σε μία λαϊκή αγορά στην οδό Φυλής, στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι, πήρε μία κατσαρόλα φασολάκια με πατάτες που είχε φτιάξει η μητέρα του και μοίρασε φαγητό στα παιδιά.

Η εικόνα αυτή, όπως έλεγε ο ιδρυτής της δημοφιλούς, έκτοτε, Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», τον συγκλόνισε.

Τα παιδιά που πήραν το γεύμα έφυγαν γρήγορα, πήγαν λίγα μέτρα πιο κάτω, κάθισαν κάτω στο δρόμο, δίπλα στα αυτοκίνητα και τους πεζούς που περνούσαν, και άρχισαν να τρώνε, εμφανώς πεινασμένα και αδιαφορώντας για το ποιος και αν τα κοιτάει.

Στη συνέχεια, ο άνεργος πρώην διαφημιστής έφτιαξε κάποια τοστ και τα μοίρασε σε ανθρώπους που επίσης έψαχναν για φαγητό στα σκουπίδια, στην ίδια περιοχή.

Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Ύστερα από αυτό, οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί του.

Στη συνέχεια, ο Πολυχρονόπουλος πήγε στη λαϊκή και έκανε, όπως λέει ο ίδιος, αυτό που σπούδασε (Μάρκετινγκ): Ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο.

Έτσι, οι προμήθειες βρέθηκαν, η κατσαρόλα έγινε καζάνι, το φαγητό άρχισε να φτιάχνεται επί τόπου στο δρόμο, οι μερίδες πολλαπλασιάστηκαν, οι υποστηρικτές έγιναν πολλοί, και μαζί ενώθηκαν με στόχο να δημιουργήσουν την ανοιχτή κουζίνα προσφοράς.

Μέσα σε λίγα χρόνια, η δράση επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στηριζόμενη και από παρόμοιες ομάδες του εξωτερικού…

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (03/02) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης