«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Οδηγός για συνταξιούχους που εργάζονται

Αναλυτικά παραδείγματα και ποιοι εξαιρούνται από τον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ

εργαζομενοι συνταξιουχοι, συνταξιούχοι, συνταξιουχοι εργαζομενοι, συνταξιούχοι εργαζόμενοι, εφκα, e-εφκα, εφκα συνταξιουχοι, εφκα εργαζομενοι συνταξιουχοι, e-εφκα εργαζομενοι συνταξιουχοι
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Οικονομόπουλος
Από Αλέξανδρος Οικονομόπουλος

Ξεκαθαρίζει, με εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ, το τοπίο για τους συνταξιούχους που εργάζονται, και πρόκειται να ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα όπου θα δηλώνεται η απασχόληση.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατο νόμο έχει καταργηθεί το πέναλτι του 30% στις συντάξεις όσων εργάζονται και εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα.

Για τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί προβλέπεται επιπλέον πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης, για τον κλάδο Κύριας Ασφάλισης και λοιπών παροχών, και 2,3% επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης, για τον κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, ισχύουν επιμέρους ρυθμίσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως, π.χ., για μισθωτούς μηχανικούς και έμμισθους δικηγόρους, αμειβόμενους με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών, αμειβόμενους με εργόσημο κ.ά. Να σημειωθεί, επίσης, πως προβλέπεται και ανώτατο καταβαλλόμενο ετήσιο όριο.

Οι βασικές ομάδες που εξαιρούνται της παρακράτησης - καταβολής πόρου είναι: συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο), πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (10/02) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης