«Η Βραδυνή της Κυριακής»

Επιστολική ψήφος: Βήμα–βήμα η διαδικασία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο εν όψει Ευρωεκλογών – Το epistoliki.ypes.gov.gr θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 29 Απριλίου

επιστολικη ψηφος, επιστολική ψήφος, επιστολικη ψηφος ευρωεκλογες, ευρωεκλογες 2024 επιστολικη ψηφος, ευρωεκλογές 2024 επιστολική ψήφος, πως ψηφιζουμε με επιστολικη ψηφο ευρωεκλογες 2024, epistoliki.ypes.gov.gr
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στον «αέρα» βρίσκεται από τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Ουσιαστικά είναι το επόμενο βήμα υλοποίησης μίας μεταρρύθμισης που έχει στόχο τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και την καταπολέμηση του φαινομένου της αποχής.

Θυμίζουμε ότι βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες, η επιστολική ψήφος θα έχει εφαρμογή μόνο στις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, και η πρώτη αναμέτρηση που θα εφαρμοστεί είναι οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ο συγκεκριμένος τρόπος ψηφοφορίας αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εντός ή εκτός επικράτειας.

Θα πρέπει όμως, να τονιστεί ότι οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία μόνο μέσω επιστολικής ψήφου και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, καθώς δεν θα στηθούν κάλπες στις πρεσβείες και στα προξενεία.

Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr, στις 29 Απριλίου 2024.

Σε περίπτωση που οι εκλογείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση της εφαρμογής μπορούν να επικοινωνήσουν με το +302106266222, για οδηγίες.

Παράλληλα, εκλογείς που δεν μπορούν να συνδεθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή έχουν την επιλογή να απευθυνθούν στα ΚΕΠ ή, αν πρόκειται για κατοίκους εξωτερικού, στην πλησιέστερη ελληνική διπλωματική Αρχή.

Εκεί, αφού οι υπάλληλοι ταυτοποιήσουν τον εκλογέα, θα υποβάλουν αίτηση εγγραφής εκ μέρους του, την οποία εν συνεχεία υπογράφει ο εκλογέας.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και ουσιαστικά χωρίζεται σε τρία βήματα:

Σύνδεση στην εφαρμογή.

Διαδικασία εγγραφής.

Μεταβολή στοιχείων και διαγραφή.

Διαβάστε περισσότερα στη «Βραδυνή της Κυριακής» που κυκλοφορεί από το Σάββατο (24/02) στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε επίσης