Υγεία

Τα συμπτώματα της «Όμικρον» ανάλογα με τις δόσεις του εμβολίου

vixas

Ποια συμπτώματα δίνει η «Όμικρον» σε διπλά και τριπλά εμβολιασμένους, με βάση τα ευρήματα νέας έρευνας

«Έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, με τις περισσότερες μολύνσεις να αφορούν στην «Όμικρον», η οποία και τείνει να επικρατήσει της «Δέλτα». Ποια τα συμπτώματα, όμως, της «Όμικρον» ανάλογα με τις δόσεις του εμβολίου που έχει κάνει κάποιος.

O γιατρός Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρεγκ Σπένσερ, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η «Όμικρον» προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και τη δεύτερη δόση.

Όλοι οι ασθενείς που νοσούν από την «Όμικρον» και έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν ήπια συμπτώματα, όπως τονίζει.

«Λέγοντας ήπια εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο και επίσης κόπωση, σε συνδυασμό με κάποιους μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν δύσπνοια και μια δυσκολία στην αναπνοή. Όλοι ταλαιπωρούνται, αλλά είναι ασφαλείς», τονίζει ο γνωστός καθηγητής.

Από εκεί και πέρα, τα συμπτώματα αλλάζουν, όσο μειώνονται οι δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον Κρεγκ Σπένσερ, οι πιο πολλοί ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer ή Moderna, είχαν μεν ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από όσους είχαν κάνει την τρίτη δόση:

«Είχαν περισσότερη κόπωση και πιο υψηλό πυρετό. Επίσης περισσότερο βήχα. Η εικόνα τους ήταν λίγο πιο επιβαρυμένη συνολικά, αλλά και πάλι δεν είχαν δύσπνοια και καμία δυσκολία στην αναπνοή. Μπορώ να πω ότι η εικόνα τους ήταν συνολικά ικανοποιητική», σημειώνει ο καθηγητής.

Όσοι από τους ασθενείς με «Όμικρον» είχαν κάνει μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson, αλλά δεν είχαν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση, δεν είχαν ιδιαίτερα καλή εικόνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει και οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν συνολικά σε χειρότερη κατάσταση, με φρικτούς πόνους και πυρετό για λίγες ή περισσότερες μέρες. Ένοιωθαν αδύναμοι και κουρασμένοι. Κάποιοι υπέφεραν από συμπτώματα δύσπνοιας και βήχα. Αλλά κανένας, ωστόσο, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παροχή οξυγόνου. Περνούσαν δύσκολα, αλλά δεν κινδύνευε η ζωή τους».

Δείτε επίσης