Υγεία

Τι δείχνει αμερικανικό crash test στα εμβόλια Moderna και Pfizer

moderna_pfixer

Σχετική μελέτη βρήκε ποσοστό νοσηλειών 12,7% για τους εμβολιασμένους με Moderna έναντι 13,3% εκείνων με Pfizer

Λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορωνοϊό ή να νοσηλευτούν έχουν όσοι έκαναν το εμβόλιο της Moderna, σε σχέση με εκείνους που έκαναν της Pfizer, όπως δείχνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ειδικότερα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοπληροφορικής Ρονγκ Σου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association»(JAMA), ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 637.000 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους(με δύο δόσεις). Η έρευνα έλαβε υπόψη στοιχεία της περιόδου Ιουλίου-Νοεμβρίου 2021 και τα περιστατικά λοιμώξεων αφορούσαν κυρίως την παραλλαγή Δέλτα(η Όμικρον δεν είχε ακόμη κυριαρχήσει).

Η μελέτη βρήκε ποσοστό νοσηλειών 12,7% για τους εμβολιασμένους με Moderna έναντι 13,3% εκείνων με Pfizer. Επίσης βρήκε 1,6 περιστατικά μόλυνσης με κορωνοϊό ανά 1.000 εμβολιασμένους με Moderna έναντι 2,8 μολύνσεων ανά 1.000 εμβολιασμένους με Pfizer. Δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη θνητότητα ανάμεσα σε όσους είχαν εμβολιαστεί με τα δύο εμβόλια.

«Μολονότι υπάρχει μια διαφορά στις λοιμώξεις στους εμβολιασμένους, και τα δύο εμβόλια είναι άκρως προστατευτικά έναντι της λοίμωξης από κορωνοϊό και ιδίως έναντι των πιο σοβαρών συνεπειών της λοίμωξης. Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται σχετικά με τα αποτελέσματα των ενισχυτικών δόσεων και ιδίως την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από τα εμβόλια», δήλωσε η ερευνήτρια, καθηγήτρια Πάμελα Ντέιβις.

Δείτε επίσης