Υγεία

«Ασπίδα» ενάντια στο σύνδρομο MIS-C ο εμβολιασμός των παιδιών

Πάνω από 100 παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

«Ασπίδα» ενάντια στο σύνδρομο MIS-C ο εμβολιασμός των παιδιών

Ισχυρή «ασπίδα προστασίας» έναντι στο σοβαρό σύνδρομο MIS-C - πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο - που εκδηλώνουν παιδιά, που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, παρέχει ο εμβολιασμός.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, πάνω από 100 παιδιά έχουν συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο, το οποίο αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, μέσω της οποίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Σημειώνεται πως η χθεσινή αναφορά έγινε στον απόηχ της περίπτωσης του 12χρονου ασθενή Covid που νοσηλεύεται στο Παίδων με σύνδρομο MIS-C, έπειτα από την αεροδιακομιδή του από τη Λέρο.

«Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό» επανέλαβε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης νόσου Covid-19, ωστόσο κάποια υποκείμενα νοσήματα τα καθιστούν πιο ευάλωτα για τη νόσηση και για την εμφάνιση επιπλοκών στη συνέχεια όπως το σύνδρομο MIS. Για παράδειγμα, αναφέρονται ως τέτοια υποκείμενα νοσήματα η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Το MIS έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Δείτε επίσης