Υγεία

Η αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας ως χρόνια νόσος στην ελληνική πραγματικότητα

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 13% του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκο

Η αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας ως χρόνια νόσος στην ελληνική πραγματικότητα
Αρθρογράφος: Χαλκιαδάκης Γιάννης
Από Χαλκιαδάκης Γιάννης

Για τη παχυσαρκία, που είναι χρόνια νόσος και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιστημονική και κυρίως ιατρική προσέγγιση, αναφέρθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΕΙΕΠ Ευθύμιος Καπάνταης, με τον αν. καθηγητή Χειρουργικής, Γεώργιο Σκρουμπή, πρόεδρο ΕΧΕΠ, κατά τη Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας.

Παχυσαρκία, σύμφωνα και με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), ορίζεται ως η νόσος του ενεργειακού μεταβολισμού, στην οποία υπάρχει παθολογικά αυξημένη συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, σε σημείο ώστε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 13% του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκο. Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός υπερβάλλοντος σωματικού βάρους για τον ενήλικο πληθυσμό εκτιμήθηκε στο 32% ενώ ο επιπολασμός της παχυσαρκίας εκτιμήθηκε στο 15,5%.

Για τον λόγο αυτό, η πρόληψη της νόσου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στοχεύει στην παρέμβαση των παραγόντων κινδύνου ώστε να αποφευχθεί η νόσος, στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση αλλά και σε τρίτο στάδιο, στην αποτροπή της επανάκτησης του απολεσθέντος βάρους.

Μια συστηματική ανασκόπηση των μελετών παγκοσμίως που αξιολογούν την οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας έδειξε ότι οι ιατρικές δαπάνες για τους παχύσαρκους ασθενείς είναι 6-45% υψηλότερες από αυτές για τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μελέτη Πρόβλεψης Οικονομικών Επιπτώσεων, η Βαριατρική Χειρουργική ειδικά σε ασθενείς που πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 2 αποδεικνύεται ότι εξοικονομεί δαπάνες από το σύστημα Υγείας επιτυγχάνοντας ύφεση του Διαβήτη.

Υπολογίζεται ότι με τη χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας σε ασθενείς με συννοσηρότητα το Διαβήτη Τύπου 2, η εξοικονόμηση φαρμακευτικών και άλλων δαπανών αναφορικά με το Διαβήτη είναι αξιοσημείωστη για το κράτος καθώς παρατηρείται αθροιστική εξοικονόμηση κόστους για μια περίοδο 5 ετών που κυμαίνεται από 505,6 χιλιάδες ευρώ έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Το όφελος και η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψιν ασθενείς με πολλαπλές συννοσηρότητες της παχυσαρκίας, κάτι που δεν εξετάζει η παρούσα Μελέτη Πρόβλεψης Οικονομικών Επιπτώσεων.

Η Βαριατρική Χειρουργική είναι ασφαλής και συνιστάται ως θεραπευτική επιλογή για τη νοσογόνο παχυσαρκία από ιατρικούς επιστημονικούς οργανισμούς σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.

Βασική στρατηγική αποτελεί η δημιουργία Εθνικής Βάσης Καταγραφής των βαριατρικών επεμβάσεων και ειδικότερα για τους Παχύσαρκους ασθενείς με Διαβήτη Τύπου 2 ούτως ώστε η δημιουργία ενός στοχευμένου και εξορθολογισμένου Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) να αποδίδεται στα Κέντρα Βαριατρικής χειρουργικής που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές πιστοποίησης και λειτουργίας με σκοπό να καταγράφουν και να αξιολογούν τα δεδομένα σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Εθνικό Κέντρο Καταγραφής.

Με τη λειτουργία ενός Εθνικού Κέντρου Καταγραφής, ο έλεγχος της Πολιτείας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της εν λόγω στρατηγικής θα είναι απρόσκοπτος διατηρώντας απόλυτη πρόσβαση στα δεδομένα έχοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης και προσαρμογής όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Δεδομένου ότι η πρόληψη και η μη χειρουργική αντιμετώπιση αποτελούν σημαντικούς πυλώνες του θέματος της παχυσαρκίας, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Μελέτης Πρόβλεψης Οικονομικών Επιπτώσεων που παρουσιάστηκε και είναι δυνατό μέρος της να χρηματοδοτήσει τις δράσεις για την ενημέρωση του κοινού και την κάλυψη απαραίτητων εξόδων που σήμερα δεν καλύπτονται, όπως η παρακολούθηση σε βάθος χρόνου των ασθενών αυτών (χειρουργημένων και μη).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καπάνταης, είπε: «Με τη συστράτευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε αυτή τη μάστιγα της εποχής μας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας».

Από την πλευρά του ο κ. Σκρουμπής, σημείωσε: «Έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τη βέλτιστη διαχείριση και αντιμετώπιση των παχύσαρκων ασθενών που πάσχουν από συννοσηρότητες, όπως ο Διαβήτης Τύπου 2, είναι πολύ σημαντικό τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και το

Υπουργείο Υγείας να λάβουν υπόψιν τα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής καθώς και την εφαρμογή της σε μεγαλύτερο αριθμό πασχόντων προκειμένουν να επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και η εξοικονόμηση κόστους».

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1990 σε μία εποχή, που αν και μόνο δύο δεκαετίες πριν, η ιατρική κοινότητα και πολύ περισσότερο η κοινωνία δεν είχε

συνειδητοποιήσει τις επιδημικές διαστάσεις που προσλάμβανε το πρόβλημα της παχυσαρκίας και τις γενικότερες επιπτώσεις της στην υγεία των ατόμων.

Σήμερα μετά από 20 χρόνια παρουσίας και συνεχούς δραστηριότητας αριθμεί πάνω από 1200 μέλη. Τα μέλη της εταιρείας είναι Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Γενικοί Γιατροί κλπ), Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι αλλά και άλλοι επιστήμονες που το αντικείμενό τους άπτεται του θέματος της Παχυσαρκίας.

Σημειώνεται πως η Ελληνική Χειρουργικής Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΧΕΠ) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1996 από λίγους Ελληνες Χειρουργούς που είχαν ασχοληθεί με την χειρουργική θεραπεία της Νοσογόνου Παχυσαρκίας ήδη από τη δεκαετία του ’90.

Η ΕΧΕΠ αποτελεί μία επιστημονική εταιρεία που σκοπό έχει να «συνδέσει» τους χειρουργούς αλλά και τους επαγγελματίες των συναφών

ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, όπως ενδοκρινολόγοι, ψυχολόγοι, διαιτολόγοι κ.α που εμπλέκονται στην

αντιμετώπιση ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία.

Μεταξύ των στόχων της περιλαμβάνονται: η προώθηση της βαριατρικής

χειρουργικής στην Ελλάδα προς όφελος των ασθενών, η βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους εμπλεκόμενους επιστήμονες και επαγγελματίες και η επιστημονική υποστήριξη των μελών της με την διοργάνωση

Δείτε επίσης