Υγεία

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Ποια τα συμπτώματα - Πώς αντιμετωπίζεται

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Ποια τα συμπτώματα - Πώς αντιμετωπίζεται
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση (ΙΠΙ) είναι μια σπάνια πάθηση των πνευμόνων που κάνει τον ιστό στους πνεύμονες να γίνει δύσκαμπτος.

Δεν είναι σαφές γιατί αναπτύσσεται εξαρχής η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση. Κάθε περίπτωση ΙΠΙ είναι διαφορετική.

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Πιθανά αίτια

Οι γιατροί μπορεί να εξετάσουν διάφορες πιθανές αιτίες κατά τη διάγνωση της πνευμονικής ίνωσης.

Αυτές μπορεί να είναι:

-περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως έκθεση σε ρύπανση και τοξίνες
-φάρμακα
-ακτινοθεραπεία
-λοιμώξεις
-άλλες ασθένειες

Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων πνευμονικής ίνωσης, οι γιατροί δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν την αιτία. Εάν δεν μπορούν να βρουν την αιτία, η ασθένεια θα χαρακτηριστεί ως ιδιοπαθής.

Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της ΙΠΙ, αλλά είναι σπάνιο να εμφανιστεί σε περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Συμπτώματα

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση προκαλεί ουλές και ακαμψία στους πνεύμονες. Με την πάροδο του χρόνου, οι ουλές θα γίνουν σοβαρές και η ακαμψία θα δυσκολέψει την αναπνοή.

Τα κοινά συμπτώματα είναι:

-δυσκολία στην αναπνοή
-χρόνιος βήχας
-δυσφορία στο στήθος
-αδυναμία
-κούραση
-απώλεια βάρους

Εν τέλει, οι πνεύμονες μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν αρκετό οξυγόνο για να τροφοδοτήσουν το σώμα με την ποσότητα που χρειάζεται. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν διαφορετικά στάδια ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης;

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση δεν έχει επίσημα στάδια, αλλά υπάρχουν διακριτές περίοδοι στην εξέλιξη της νόσου.

Όταν διαγνωστείτε αρχικά μπορεί να μην χρειάζεστε βοήθεια οξυγόνου.

Αργότερα, μπορεί να ανακαλύψετε ότι χρειάζεστε οξυγόνο κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα και το καθάρισμα.

Όσο οι ουλές στους πνεύμονες γίνονται σοβαρές, πιθανότατα θα χρειάζεστε οξυγόνο ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο όταν είστε δραστήριοι, αλλά ακόμη και στον ύπνο.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση προχωρά σταδιακά. Μερικοί ασθενείς θα εμφανίσουν περιοδικές εξάρσεις της νόσου, οπότε η αναπνοή τους θα είναι πιο δύσκολη. Η πνευμονική βλάβη που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των εξάρσεων δεν είναι αναστρέψιμη και είναι απίθανο να ανακτήσετε κάποια από τις πνευμονικές λειτουργίες, που είχατε πριν από αυτήν.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και να μειώσετε τα συμπτώματά σας.

Οι κύριοι στόχοι της ιατρικής θεραπείας είναι η μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων, η προστασία του πνευμονικού ιστού και η επιβράδυνση της απώλειας της πνευμονικής λειτουργίας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αναπνέετε ευκολότερα.

Οι πιο συνηθισμένες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν οξυγονοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. οξυγονοθεραπεία βοηθά στην αναπνοή και τα φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και στην μείωση των ουλών του πνευμονικού ιστού.

Μπορεί επίσης να απαιτηθεί μεταμόσχευση πνεύμονα. Επειδή είναι μια σημαντική επέμβαση, μια μεταμόσχευση πνεύμονα θεωρείται συχνά ως το ύστατο μέσο θεραπείας. Θεωρείται, ωστόσο, ως η μοναδική πραγματική θεραπεία για την ΙΠΙ.

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης;

Είναι σημαντικό να μάθετε να υιοθετείτε πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής, που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής σας.

Τέτοιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι:

-διακοπή του καπνίσματος
-διατήρηση ενός τουλάχιστον μέτριου σωματικού βάρους, το οποίο μπορεί να απαιτεί απώλεια βάρους
-σωστός εμβολιασμός, λήψη φαρμάκων, βιταμινών και συμπληρωμάτων
-διαρκής παρακολούθηση του κορεσμού οξυγόνου (επίπεδα οξυγόνου στο αίμα), ώστε να είναι πάντα στο βέλτιστο εύρος

Μπορείτε, επίσης, να μάθετε ασκήσεις και τεχνικές για καλύτερη αναπνοή και διαχείριση του στρες και των πολλών συναισθημάτων, που μπορεί να προκαλέσει η διάγνωση μιας σοβαρής νόσου.

Τα εργαλεία εκμάθησης για τη διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Ομάδες υποστήριξης μπορούν επίσης να μειώσουν το άγχος και τα συναισθήματα μοναξιάς, καθώς έχετε απορίες ή αβεβαιότητα για την εξέλιξη της νόσου.

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση: Πρόγνωση και πιθανές επιπλοκές

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μια προοδευτική ασθένεια, που σημαίνει ότι θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Αν και μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, δεν μπορείτε να σταματήσετε εντελώς τις ουλές και τη βλάβη στους πνεύμονες.

Για μερικούς ασθενείς, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα. Για άλλους, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια προτού τα αναπνευστικά προβλήματα είναι τόσο δύσκολα, ώστε να χρειάζεστε συνεχώς επιπλέον οξυγόνο.

Όταν η πνευμονική λειτουργία περιορίζεται σοβαρά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:

-καρδιακή ανεπάρκεια
-αναπνευστική ανεπάρκεια
-πνευμονία
-πνευμονική υπέρταση
-πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στους πνεύμονες)

Τα υπάρχοντα συμπτώματα μπορεί επίσης να επιδεινωθούν ξαφνικά μετά από λοίμωξη, καρδιακή ανεπάρκεια, ή πνευμονική εμβολή.

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της προοπτικής σας. Άλλες θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Δείτε επίσης