Υγεία

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Σε επιφυλακή ενόψει της επιστροφής στα θρανία

Τα πρώτα «καμπανάκια» που πρέπει να ακούσουν οι γονείς και πως τα παιδιά μας θα είναι προστατευμένα στα σχολεία

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Σε επιφυλακή ενόψει της επιστροφής στα θρανία
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Σε επιφυλακή και εγρήγορση βρίσκεται η χώρα μας για την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ εντείνεται η ανησυχία ενόψει και της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, μετά τη μίνι ανάπαυλα του Πάσχα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό είναι θέμα χρόνου να κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι γονείς πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για την αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων, καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της κατάστασης του παιδιού που νοσεί.

Μετά τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος εκτίμησε ότι ο ιός κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης επεσήμανε ότι «περιμένουμε κρούσματα οξείας ηπατίτιδας και στην Ελλάδα σύντομα».

«Η Ελλάδα δεν νομίζω να έχει ασυλία όσον αφορά τις ηπατίτιδες. Η ηπατίτιδα αυτή είναι σε 14 χώρες απλωμένη, οπότε το περιμένουμε να έρθει και εδώ. Το θέμα είναι πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν και πως μπορούμε να την περιορίσουμε», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία ώρα MEGA.

«Τους τελευταίους μήνες μετά την επιστροφή στην κανονικότητα βλέπουμε ότι έχουν εκτονωθεί πολλές ιώσεις που ήταν καταπιεσμένες κατά την περίοδο της καραντίνας», σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας την αιφνίδια εμφάνιση των κρουσμάτων.

Τα «καμπανάκια»

Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνουν εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, εξανθήματα και κόπωση. Στο δεύτερο στάδιο τα ούρα έχουν σκούρα όψη, ενώ τα κόπρανα είναι λευκά. Στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι σοβαρό, παρουσιάζεται ο ίκτερος, όπου το άτομο αποκτά κίτρινη όψη. Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, μέσα σε λίγες μέρες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κεραυνοβόλος ηπατίτιδα.

«Συνήθως τα παιδιά το ξεπερνούν στο σπίτι με ξεκούραση και πολλά υγρά, κρατάει μία εβδομάδα αυτό. Μερικά παιδιά χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο και να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, μέχρι και να χορηγηθεί κορτιζόνη.

SOS για τα σχολεία

Με τα σχολεία να ανοίγουν εντός των επόμενων ημερών εκείνο που συνέστησε ο παιδίατρος ήταν να τηρηθούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής: «Θέλει μεγάλη προσοχή. Στις τουαλέτες θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να υπάρχει πολύ καλή καθαριότητα στις τουαλέτες των σχολείων, στα γυμναστήρια, στους κοινόχρηστους χώρους», είπε και τόνισε πως δεν χρειάζεται πανικός.

Στο μικροσκόπιο του ECDC

Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όπως δήλωσε η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Όπως ανέφερε, η ανησυχία είναι πως τα κρούσματα δεν συνδέονταν με τους τυπικούς ιούς, που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E.

«Έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά αφορά παιδιά και έχει σοβαρά συμπτώματα», σχολίασε η Maria Buti, καθηγήτρια Ηπατολογίας από τη Βαρκελώνη και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη Παθήσεων του Ήπατος.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα δεδομένα από την έξαρση στη Βρετανία

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών στη Βρετανία.

Σε μία έκθεση των βρετανικών υγειονομικών αρχών καταγράφεται η πρόοδος και οι εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας- οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος παρουσιάζοντας την έκθεση, οι υποθέσεις των Βρετανών ερευνητών (με σειρά από την πιθανότερη προς την λιγότερο πιθανή) με τα ισχύοντα δεδομένα είναι οι εξής:

1. Κάποιος – ακόμα αδιευκρίνιστος- παράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ότι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι:

Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Β. προηγούμενη λοίμωξη κοροναϊού ή άλλη λοίμωξη
Γ. διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη πχ με κοροναϊό
Δ. έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

2. Μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιο ενισχυτικό παράγοντα

3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη

4. Μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού.

Δείτε επίσης