Υγεία

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για νέες μεταλλάξεις που ίσως διαφεύγουν των εμβολίων

«Με τον εμβολιασμό αποφύγαμε 39.000 θανάτους», επεσήμανε ο Σ. Τσιόδρας - «Το μέλλον είναι δύσκολο, δεν μπορεί να προβλεφθεί», προειδοποίησε για την πορεία της πανδημίας - Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταδοτικότερων μεταλλάξεων

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για νέες μεταλλάξεις που ίσως διαφεύγουν των εμβολίων
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, πιο μεταδοτικών, που ίσως και να διαφεύγουν των εμβολίων, άφησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ από την 1η Μαϊου η χώρα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων.

Ειδικότερα, μιλώντας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο 21ο Συνέδριο των Λοιμωξιολόγων, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να δούμε νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια.

«39.000 θάνατοι έχουν αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού από την αρχή της πανδημίας έως τον Απρίλιο του 2022 στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Τόνισε, επίσης, ότι «οι 3 δόσεις έχουν σαφώς υψηλότερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις 2 δόσεις».

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80% με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία (δηλαδή ανοσία από εμβολιασμό και νόσηση) να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», είπε επίσης ο γνωστός λοιμωξιολόγος, σχολιάζοντας γενικότερα την πορεία της πανδημίας.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί, δεν αποκλείονται νέες παραλλαγές με υψηλότερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερη διαφυγή από τα εμβόλια ενώ η πανδημία ανέδειξε αποτελεσματικά την ανάγκη ενδυνάμωσης του συστήματος υγείας».

«Παράθυρο» Μαγιορκίνη για ενισχυτικές δόσεις εμβολίου μες στον Αύγουστο - Θα «πετάξουμε» τις μάσκες;

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που αυξάνονται, με τα στοιχεία μέχρι στιγμής ωστόσο να είναι ενθαρρυντικά.

Όσον αφορά την χρήση μάσκας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ο ίδιος δήλωσε ότι όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να τις φοράνε. Οι ειδικοί παρατηρούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία βελτιώνονται, προκειμένου να αποφασίσουν για το πότε θα καταργηθούν. Μία πρώτη ημερομηνία, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση, είναι η 1η Ιουνίου.

«Η συζήτηση γίνεται για να δούμε πως κινούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία. Είναι μία κατάσταση ακόμα ρευστή. Είναι η μεγαλύτερη χρονική περίοδος που βλέπουμε ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

«Υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που είδαμε να αυξάνονται στην Αφρική. Είναι μία κατάσταση που ακόμα δεν την ξέρουμε, δεν την κατανοούμε πλήρως. Τα παγκόσμια στοιχεία όμως είναι καλά, έχουν πέσει τα κρούσματα σε ιστορικό χαμηλό και οι θάνατοι το ίδιο» είπε επίσης.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενισχυτικές δόσεις μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με στόχο να «προλάβουν» τον Οκτώβριο, όμως η πρόταση αυτή δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

Δείτε επίσης