Υγεία

Και επίσημα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

Τα περιστατικά ανακοινώθηκαν χθες ως «πιθανά» και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για κρούσματα οξείας ηπατίτιδας - Ποια συμπτώματα εμφάνισαν τα παιδιά, πως είναι η υγεία τους - Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Και επίσημα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Επιβεβαιώθηκε ότι νοσούν με οξεία ηπατίτιδα τα τρία παιδιά από την Αθήνα, για τα οποία χθες ο ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμό ότι τα εν λόγω περιστατικά «πληρούν τα κριτήρια ως πιθανά κρούσματα», εκπέμποντας μήνυμα εγρήγορσης σε επιστήμονες και γιατρούς.

Πρόκειται παιδιά ηλικίας 14 μηνών, 18 μηνών και 10 ετών που βρίσκονται στην Αθήνα. Και τα τρία κρούσματα έχουν ήδη δηλωθεί από την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λοιμώξεων (ECDC).

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για την οξεία ηπατίτιδα

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη».

Δείτε επίσης