Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Ίσως υπάρχει στο σπέρμα των ασθενών και μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ - Στο επίκεντρο η Ευρώπη

Ευλογιά των πιθήκων: Ίσως υπάρχει στο σπέρμα των ασθενών και μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο επίκεντρο της ευλογιάς των πιθήκων βρίσκεται η Ευρώπη λόγω της εξάπλωσης της, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


«Η Ευρώπη παραμένει το επίκεντρο αυτού του αυξανόμενου κύματος, 25 χώρες έχουν αναφέρει περισσότερα από 1.500 κρούσματα, ήτοι το 85% του παγκόσμιου συνόλου", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, ο οποίος συγκεντρώνει 53 χώρες, ορισμένες εκ των οποίων στην κεντρική Ασία.

Προτεραιότητα για τον ΠΟΥ είναι να αναχαιτιστεί η μετάδοση.


Περισσότερα από 1.600 κρούσματα
"Η έκταση αυτού του ξεσπάσματος παρουσιάζει έναν πραγματικό κίνδυνο: όσο περισσότερο καιρό κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερο επεκτείνει το πεδίο του και τόσο περισσότερο η ασθένεια εγκαθίσταται στις χώρες στις οποίες δεν είναι ενδημική", προειδοποίησε ο Κλούγκε.

Ο ιός αυτός, ο οποίος κυκλοφορεί συνήθως στην κεντρική και την δυτική Αφρική, είναι πλέον, πέραν της Ευρώπης, παρών στην Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αμερική και την Νότια Αμερική, ενώ έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα.


Η κυκλοφορία του ιού, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως μέσω παρατεταμένης επαφής, δεν θα πρέπει ωστόσο να οδηγήσει στην ακύρωση των εκδηλώσεων με κοινό που προβλέπονται για το φετεινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ.

"Αυτές οι εκδηλώσεις συνιστούν μεγάλη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των νέων, που είναι σεξουαλικά ενεργοί και πολύ κινητικοί", σημείωσε ο Κλούγκε, υπογραμμίζοντας ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις αποτελούν "ευκαιρία να (...) ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας".

Επισημαίνοντας επίσης ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα είναι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, προειδοποίησε κατά του στιγματισμού, τονίζοντας ότι "ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων δεν συνδέεται με καμία συγκεκριμένη ομάδα".

Δείτε επίσης