Υγεία

Κορωνοϊός: Εμβόλιο της Pfizer θα προστατεύει ενάντια σε όλες τις παραλλαγές

Βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης

Κορωνοϊός: Εμβόλιο της Pfizer  θα προστατεύει ενάντια σε όλες τις παραλλαγές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) η αξιολόγηση εμβολίου που μπορεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγηση για μια νέα έκδοση του εμβολίου της Pfizer (Comirnaty), προσαρμοσμένη για να παρέχει καλύτερη προστασία έναντι μιας συγκεκριμένης παραλλαγής ή παραλλαγών του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την COVID-19.


Αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές
Η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί αρχικά στη χημεία, την κατασκευή και τους ελέγχους (CMC) που σχετίζονται με την κατασκευή του εμβολίου.

Καθώς η εταιρεία σημειώνει πρόοδο στην ανάπτυξη του προσαρμοσμένου εμβολίου της, ο EMA θα λάβει περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, καθώς και δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του έναντι των υποπαραλλαγών της Omicron.

Ξεκινώντας μια κυλιόμενη αξιολόγηση, ο EMA θα μπορεί να εξετάσει αυτά τα δεδομένα μόλις γίνουν διαθέσιμα. Ο κυλιόμενος έλεγχος θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν επαρκή δεδομένα για επίσημη αίτηση.

Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Οι λεπτομέρειες σχετικά με το προσαρμοσμένο εμβόλιο, για παράδειγμα εάν θα στοχεύει συγκεκριμένα μία ή περισσότερες παραλλαγές ή υποπαραλλαγές του SARS-CoV-2, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Ωστόσο, η αξιολόγηση του EMA θα επικεντρωθεί αρχικά στα δεδομένα CMC για το στοιχείο που στοχεύει τις υποπαραλλαγές της Omicron.

Έγκαιρη πρόσβαση σε εμβόλια
Ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι η έναρξη αυτής της κυλιόμενης αξιολόγησης είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι αρχές στην ΕΕ εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια για τον COVID-19, που μπορεί να χρειαστούν για την καταπολέμηση των τρεχουσών και των αναδυόμενων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης