Υγεία

ΕΟΔΥ: Τρία τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται τρια κρούσματα χωρίς ωστόσο να δίνονται πληροφορίες για το τρίτο εξ'αυτών

ΕΟΔΥ: Τρία τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρία εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως σήμερα στη χώρα μας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων από τον ΕΟΔΥ.

Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός. «Δημοσιεύματα σχετικά με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε νησί των Κυκλάδων δεν ευσταθούν», τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.

Επισημαίνεται ότι χθες στην έκθεση του ECDC για την Ελλάδα είχαν δηλωθεί τρία περιστατικά στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην εικόνα της διασποράς της νόσου στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, έχουν καταγραφεί συνολικά 2.746 κρούσματα μέχρι χθες, 21 Ιουνίου. Η επίσημη έκθεση από τον ΕΟΔΥ αναμένεται να γνωστοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) αφορούσαν σε ημεδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Πορτογαλία.

Δείτε επίσης