Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: «Καμπανάκι» ΠΟΥ για «υγειονομική απειλή με ανησυχητική εξέλιξη»

Μήνυμα εγρήγορσης από τον ΠΟΥ για την έξαρση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων: «Καμπανάκι» ΠΟΥ για «υγειονομική απειλή με ανησυχητική εξέλιξη»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η παγκόσμια αναζωπύρωση της ευλογιάς των πιθήκων αποτελεί υγειονομική απειλή με ανησυχητική εξέλιξη, χωρίς να συνιστά αυτή τη στιγμή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αυτό δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Προς το παρόν, το γεγονός δεν συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνών διαστάσεων για τη δημόσια υγεία, που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε έπειτα από συνεδρίαση ειδικών για το θέμα.

Τρία κρούσματα στην Ελλάδα

Στο μεταξύ στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί τρία εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων έως σήμερα,

σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων από τον ΕΟΔΥ.

Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών (στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων) ήταν θετικός. «Δημοσιεύματα σχετικά με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε νησί των Κυκλάδων δεν ευσταθούν», τονίζει ο ΕΟΔΥ.


Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, σημειώνει ο ΕΟΔΥ.


Επισημαίνεται ότι χθες στην έκθεση του ECDC για την Ελλάδα είχαν δηλωθεί τρία περιστατικά στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην εικόνα της διασποράς της νόσου στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, έχουν καταγραφεί συνολικά 2.746 κρούσματα μέχρι χθες, 21 Ιουνίου. Η επίσημη έκθεση από τον ΕΟΔΥ αναμένεται να γνωστοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) αφορούσαν σε ημεδαπούς που είχαν ταξιδέψει στην Πορτογαλία.

Δείτε επίσης