Υγεία

Τι να κάνεις όταν η υπερκόπωση σου χτυπά την πόρτα

Αισθάνεσαι πλήρης εξάντληση; Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να την ξεπεράσεις

Τι να κάνεις όταν η υπερκόπωση σου χτυπά την πόρτα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μπορεί να σκέφτεσαι την πλήρη εξάντληση ως ένα φαινόμενο που συνδέεται αποκλειστικά με τη σχολή, τη δουλειά σου ή κάτι άλλο που απαιτεί άπειρη πνευματική προσοχή. Και σίγουρα μπορεί να είναι, ιδιαίτερα αν είσαι σε μια μικρή ομάδα με μεγάλη λίστα εκκρεμοτήτων.

Αλλά αυτή η τόσο συχνή συνέπεια του να μην κάνεις ποτέ διάλειμμα μπορεί να εισχωρήσει και σε άλλους τομείς της ζωής σου, λέει η αδειοδοτημένη κλινική σύμβουλος ψυχικής υγείας Tasha Holland-Kornegay, PhD. Ένα υπερβολικά έντονο ή επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα προπόνησης μπορεί να σε εξουθενώσει, ιδιαίτερα αν δεν βλέπεις βελτιώσεις. Το ίδιο ισχύει και αν ακολουθείς την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα, ειδικότερα όταν δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στον ορίζοντα (όπως το 2020).

Το να αναγνωρίσεις ότι έχεις υπερκόπωση είναι το πρώτο βήμα για να λύσεις το πρόβλημα. Γι’ αυτό να χαίρεσαι που έφτασες μέχρι εκεί. Τώρα που ξέρεις ότι είναι ώρα να κάνεις μερικές αλλαγές, ξεκίνα εδώ.

Όρισε τι σε “αδειάζει”

Για μια βδομάδα, σημείωνε ό,τι κάνεις και πώς σε έκανε να νιώθεις, προτείνει η Levy. (Ρύθμισε μια υπενθύμιση για να κρατάς μερικές σημειώσεις μία ή δύο φορές την ημέρα, ώστε να μην το ξεχνάς.) “Μπορεί να αρχίσεις να παρατηρείς ένα μοτίβο ως προς το πότε νιώθεις χειρότερα. Μπορεί να υπάρχει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που πυροδοτεί μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων“, αναφέρει. Αν είναι κάτι που μπορείς να σταματήσεις ή να μειώσεις, κάν’ το.

Απόκτησε μεγαλύτερη ενσυνειδητότητα.

Η συγκέντρωση στο παρόν, ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λεπτά, ενισχύει την ενσυνειδητότητα, βοηθώντας σε να αναγνωρίσεις τα σωματικά και συναισθηματικά σημάδια της υπερκόπωσης, σημειώνει η Levy. Όταν τα παρατηρείς, μπορείς να συγκεντρώνεσαι στη φροντίδα του πνεύματος και του σώματός σου (με οποιαδήποτε από τις παρακάτω δραστηριότητες) αντί να εστιάζεις στα στοιχεία που σε ταλαιπωρούν. Αυτό και μόνο είναι απελευθερωτικό, όπως λέει.

Διαβάστε περισσότερα στο Hernews.gr

Δείτε επίσης