Υγεία

Οξεία ηπατίτιδα: Μέσα σε μόλις λίγες ώρες «έσβησε» στη ΜΕΘ το 13 μηνών μωράκι

Το παιδάκι προσήχθη με πολύ βαριά κλινική εικόνα - Οι γιατροί ανίχνευσαν αδενοϊό - Αρνητικό στα αντισώματα κορωνοϊού

Οξεία ηπατίτιδα: Μέσα σε μόλις λίγες ώρες «έσβησε» στη ΜΕΘ το 13 μηνών μωράκι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μετά τον πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το 13 μηνών μωράκι προσήχθη με πολύ βαριά κλινική εικόνα και μέσα σε μόλις λίγες ώρες εισήχθη στη ΜΕΘ, αλλά δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσήλθε με πυρετό και νωθρότητα σε ιδιωτική κλινική της Αττικής. Οι γιατροί ανίχνευσαν αρχικά αδενοϊό στο παιδί, το οποίο ελέγχθηκε και για αντισώματα κορωνοϊού και βγήκε αρνητικό.

Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου.

Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.

Δείτε επίσης