Υγεία

«Νέος έμπολα» εμφανίστηκε στην Αφρική - Ποιός είναι ο ιός, πως μεταδίδεται και ποιά τα συμπτώματά του

Δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού καταγράφτηκαν στην Αφρική

«Νέος έμπολα» εμφανίστηκε στην Αφρική - Ποιός είναι ο ιός, πως μεταδίδεται και ποιά τα συμπτώματά του
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ επιβεβαίωσαν οι Αρχές στην Γκάνα, ο οποίος φέρεται να είναι άκρως μεταδοτικός και αντίστοιχος με τον ιό του Έμπολα.

Όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση, τα δείγματα των δύο ασθενών διαγνώστηκαν θετικά πριν από μερικές ημέρες, έχοντας υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Σενεγάλης. Οι νοσούντες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Ασάντι, όπου και κατέληξαν. Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως 98 άτομα βρίσκονται προληπτικά σε καραντίνα, καθώς είχαν έρθει σε επαφή με τους δύο νοσούντες.

Μετάδοση και συμπτώματα
Ο ιός μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη νυχτερίδων, τα λεγόμενα fruit bats και διασπείρεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω των σωματικών υγρών. Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, εμετοί και αιμορραγία.

Οι ειδικοί συνιστούν τους πολίτες να μένουν μακριά από σπηλιές και να μαγειρεύουν επιμελώς τα γέυματά τους, πριν τα καταναλώσουν.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Μάρμπουργκ, ωστόσο οι γιατροί αναφέρουν πως εάν ο ασθενής πίνει πολύ νερό ή ξεκινά θεραπεία για ορισμένα συμπτώματα, οι πιθανότητες να επιζήσει αυξάνονται.

Κατά το παρελθόν, αρκετές φορές στην Αφρική έχουν υπάρξει ξεσπάσματα της νόσου. Η πρώτη έξαρση, πάντως, είχε καταγραφεί στη Γερμανία τα 1967, με απολογισμό επτά θανάτους. Η πιο φονική εξάπλωση της νόσου είχε σημειωθεί το 2005 στην Αγκόλα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άτομα.

Δείτε επίσης