Υγεία

Eυλογιά των πιθήκων: Οδηγίες της Ελληνικής Δερματολογική και Αφροδισιολογικής Εταιρείας

Η ΕΔΑΕ τονίζει ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μία νόσος η οποία προσβάλλει σπάνια τους ανθρώπους

Eυλογιά των πιθήκων: Οδηγίες της Ελληνικής Δερματολογική και Αφροδισιολογικής Εταιρείας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία (ΕΔΑΕ) , με αφορμή τα κρούσματα ευλογιάς που εμφανίζονται σε διάφορες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα τις τελευταίες επτά εβδομάδες, καθησυχάζει τους πολίτες σχετικά με την ασθένεια και τη θεραπεία της.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 14 περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων είχαν δηλωθεί ως την περασμένη Παρασκευή από τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), αριθμός που θεωρείται βέβαιον ότι θα έχει πλέον αυξηθεί – και αναμένεται να αποτυπωθεί στην εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η ΕΔΑΕ επισημαίνει ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Είναι γνωστή από το 1958 και το πρώτο περιστατικό σε άνθρωπο επιγράφτηκε το 1970, στη Δημοκρατία του Κογκό.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι η νόσος προσβάλλει σπάνια τους ανθρώπους και κλινικά μοιάζει με ανθρώπινη ευλογιά, νόσημα που έχει εξαλειφθεί μετά τον εμβολιασμό και το τελευταίο κρούσμα έχει καταγραφεί στη Σομαλία το 1976.

Αναφορικά με την πρόσφατη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων στους ανθρώπους, τονίζει πως ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 7 Μαΐου 2022 και μέχρι τις 29 Ιουνίου 2022 περισσότερα από 5.000 περιστατικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα αφορούσε εισαγόμενο περιστατικό, δηλαδή ασθενή που είχε μολυνθεί στη διάρκεια ταξιδιού στο εξωτερικό.

Πως μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες και σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ κ. Γ. Μπάρκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών εξηγεί πως εκδηλώνεται η νόσος: «Τα συμπτώματα εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά την επαφή με το κρούσμα και περιλαμβάνουν πυρετό, κακουχία, μυαλγίες, οσφυαλγία, κεφαλαλγία, λεμφαδενοπάθεια και κόπωση. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα εμφανίζεται 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, έχει κεφαλουραία κατανομή, μοιάζει με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς με τη διαφορά ότι δεν προκαλεί κνησμό και όλες οι βλάβες είναι στο ίδιο στάδιο εξέλιξης (κηλίδες ή φυσαλίδες ή βλατίδες ή φλύκταινες). Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Στις ομάδες υψηλού κίνδυνου (π.χ. ανοσοκατασταλμένοι) μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε πιο σοβαρή νόσηση, οπότε μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο και αντιϊκή θεραπεία».

Δείτε επίσης