Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ

Κίνδυνος για την Ευρώπη από τα αυξημένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Η νόσος έχει φτάσει σε 75 χώρες

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι η επιτροπή των ειδικών δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει και παρέμεινε διχασμένη σχετικά με την αναγκαιότητα κήρυξης του ανώτατου επιπέδου συναγερμού και για τον λόγο αυτόν ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έλαβε την απόφαση.

«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη που απαντάται συνήθως σε ζώα στην κεντρική και δυτική Αφρική, αν και μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους. Ενώ περιστασιακά εντοπίζονται κρούσματα σε χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, το τελευταίο ξέσπασμα προκάλεσε έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.

Περιστατικά έχουν αναφερθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης -και στην Ελλάδα- ενώ αρκετά κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νιγηρία, το Ισραήλ, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ομοφυλόφιλους άνδρες, ωστόσο οι ειδικοί τόνισαν ότι ο οποισδήποτε μπορεί να νοσήσει από τη συγκεκριμένη ασθένεια, καθώς μεταδίδεται με τη στενή επαφή.

Ο ΟΗΕ, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι ορισμένα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης που στοχοποιούν Αφρικανούς και άτομα της LGBTQ+ κοινότητας «ενισχύουν τα ομοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα και επιδεινώνουν το στίγμα».

Δείτε επίσης