Υγεία

Μακεδονία – Θεσσαλία: Επιδρομή κουνουπιών – Διπλάσια κρούσματα του ιού του Δ. Νείλου μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!

Σε 25 ανέρχονται οι μολύνσεις στη χώρα μας, ενώ εννέα άτομα νοσηλεύονται με επιπλοκές

Μακεδονία – Θεσσαλία: Επιδρομή κουνουπιών – Διπλάσια κρούσματα του ιού του Δ. Νείλου μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μπορεί να είναι χαμηλή η ... κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου - που μεταδίδεται κυρίως από μολυσμένα κουνούπια - στη χώρα μας, όμως ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε.

Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εννέα άτομα νοσηλεύονται με επιπλοκές της λοίμωξης εκ των οποίων πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 12 ασθενείς έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να επισημαίνουν το ιδιαιτέρως θετικό στοιχείο ότι εφέτος δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος εξαιτίας της λοίμωξης από τον ιό.

Από τους 25 ασθενείς, οι 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και έξι είχαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως εμπύρετο νόσημα, ή δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 38 - 85 ετών).

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το ECDC, κρούσματα καταγράφονται στην Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σερβία.

Δείτε επίσης