Υγεία

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 5 ασθενείς από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 5 ασθενείς από τον Ιό του Δυτικού Νείλου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εντεκα άνθρωποι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλοι 5 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογικη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά, εχουν διαγνωστεί 41 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας την εφετινή περίοδο. Τα τελευταία 16 καταγράφηκαν το τελευταίο επταήμερο. Υπενθυμιζεται ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Από αυτά, τα 27 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ άλλοι 14 ασθενείς είχαν ήπιες εκδηλώσεις π.χ. εμπύρετο νόσημα ή δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Θετικό θεωρείται ότι εφέτος δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε οικισμούς στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ εκτιμούν ως πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ευθύνεται επίσης για κρούσματα λοίμωξης στην Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Δείτε επίσης