Υγεία

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι και 87 κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου

Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων από τον ιό

ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι και 87 κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων από τον ιό του δυτικού Νείλου σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Πιο αναλυτικά ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 23 Αυγούστου, 87 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, καθώς και πέντε θανάτους σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 23/08/2022 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί συνολικά ογδόντα επτά (87) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα πενήντα δύο (52) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τριάντα πέντε (35) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα (23/08/2022, ώρα 13.00), διαγνώσθηκαν 27 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί πέντε (5) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 77 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη), με υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: iefimerida.gr - Ιός Δυτικού Νείλου: 87 κρούσματα και πέντε θάνατοι στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Δείτε επίσης