Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Προτροπή από την Κίνα στους πολίτες να μην «αγγίζουν αλλοδαπούς» για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης

Σύσταση του επιδημιολόγου Γου Ζουνγόου μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην πόλη Τσονγκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα

Το πρώτο κρούσμα της νόσου εντοπίστηκε την Παρασκευή στην πόλη Τσονγκίνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Για να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση με ευλογιά των πιθήκων και στο πλαίσιο του δικού μας υγιεινού τρόπου ζωής, συνιστάται 1) να μην έχετε άμεση δερματική επαφή με αλλοδαπούς».

Αυτή τη σύσταση απηύθυνε προς τους πολίτες της Κίνας ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος στο κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων, μέσω της επίσημης σελίδας του στην πλατφόρμα Weibo το Σάββατο.

Η επίμαχη σύσταση του υψηλόβαθμου αξιωματούχου των υπηρεσιών υγείας της Κίνας έρχεται μετά την καταγραφή του πρώτου γνωστού κρούσματος του ιού στη χώρα.

Ο κ.Ζουνγόου, επίσης, προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν δερματικές επαφές με ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο εξωτερικό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες καθώς και με «αγνώστους», ενώ συνέστησε επαγρύπνηση.

Η ανάρτησή του κυκλοφόρησε ευρέως στα social media το σαββατοκύριακο, αλλά το πεδίο με τα σχόλια κάτω από την αρχική ανάρτηση είναι απενεργοποιημένο από χθες, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορισμένοι, που σχολίασαν τις αναδημοσιεύσεις της αρχικής ανάρτησης του Γου, διερωτήθηκαν για το ποιο λόγοι οι αλλοδαποί στην Κίνα, πολλοί εκ των οποίων είναι εδώ και χρόνια κάτοικοι και δεν έχουν προσφάτως ταξιδέψει λόγω περιορισμών για την COVID-19, θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τους Κινέζους.

Ο Γου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πόλη Τσονγκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, κατέγραψε την Παρασκευή μόλυνση ευλογιάς των πιθήκων σε έναν άνθρωπο που έφθασε από το εξωτερικό, στο πρώτο γνωστό κρούσμα της νόσου αυτής στην ηπειρωτική Κίνα εν μέσω της πρόσφατης παγκόσμιας έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων. Ο άνθρωπος που μολύνθηκε είναι ένας 29χρονος Κινέζος που έφθασε στο Τσονγκίνγκ από την Ισπανία στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων.

Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός καθώς το πρόσωπο αυτό τέθηκε σε καραντίνα μόλις έφθασε στην Τσονγκίνγκ, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της πόλης. Όλες οι στενές επαφές του απομονώθηκαν και τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Δείτε επίσης