Υγεία

Προσωπικός γιατρός: «Ναι» στα κίνητρα, «πάγος» στα αντικίνητρα - Τί ισχύει με τα πέναλτι, πώς θα εγγραφείτε

Κοντά στο 75% η κάλυψη στις περιφέρειες, μικρή στην Αττική - Συνεχίζεται η ταλαιπωρία με την εγγραφή - Τι «κερδίζουν» όσοι τα καταφέρνουν

Προσωπικός γιατρός: «Ναι» στα κίνητρα, «πάγος» στα αντικίνητρα - Τί ισχύει με τα πέναλτι, πώς θα εγγραφείτε
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών για την εγγραφή τους στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού, για το λόγο αυτό και «παγώνουν» τα πέναλτι, αλλά παραμένουν τα κίνητρα, δηλαδή η προτεραιοποίηση των ραντεβού και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων.

Τι ίσχυε στην αρχή

«Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους», προβλεπόταν αρχικά.

«Παγώνουν» τα πέναλτι, η διευκρίνιση Πλεύρη

«Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1,5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη. Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Παραμένουν τα κίνητρα

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Πως γίνεται η εγγραφή

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με δύο τρόπους:

μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (ehealth.gov.gr), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Δείτε επίσης