Υγεία

Πότε «έρχεται» ο Προσωπικός Γιατρός και για τα παιδιά

Ένταξη 3.250 γιατρών στο σύστημα - Στις ειδικότητες της παθολογίας, των γενικών και οικογενειακών γιατρών η συμμετοχή των ιδιωτών αγγίζει το 30%

Πότε «έρχεται» ο Προσωπικός Γιατρός και για τα παιδιά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την πλήρη εφαρμογή του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού από τον Ιανουάριο του 2023 για τον ενήλικο πληθυσμό και από το πρώτο εξάμηνο του 2023 για τα παιδιά, έχει θέσει ως στόχο το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.

Ειδικότερα, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Κυριακής, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι οι εγγραφές των πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό ξεπέρασαν τα 4 εκατ., έναν στόχο που αναμενόταν να επιτευχθεί στα τέλη της χρονιάς. Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA ο υπουργός Υγείας, στο σύστημα έχουν ενταχθεί 3.250 γιατροί και συγκεκριμένα στις ειδικότητες της παθολογίας, των γενικών και οικογενειακών γιατρών η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών άγγιξε το 30%, με τον ίδιο να σχολιάζει πως υπάρχουν περιθώρια για να αυξηθεί η συμμετοχή.

«Όλες οι χώρες έχουν ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Η πανδημία μας έδειξε ότι πολλοί συμπολίτες μας επειδή δεν έχουν κάποιον να τους συμβουλέψει, πάνε στα νοσοκομεία ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Το 55% των εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία είναι άνθρωποι που εάν είχαν ένα γιατρό να τους πει τι να κάνουν δεν θα πήγαιναν», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα σύστημα όπου ο πολίτης δεν θα πληρώνει τίποτα και θα μπορεί να έχει ένα γιατρό όχι όταν είναι ασθενής, αλλά όντας υγιής», διευκρίνισε ο υπουργός σχετικά με τον Προσωπικό Γιατρό.

Δεν είμαστε στην ίδια φάση με πέρυσι για την πανδημία

Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι οι νοσηλείες φέτος είναι πολύ χαμηλές συγκριτικά με πέρυσι με τον ίδιο να εξηγεί ότι σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι λιγότερο νοσηρές μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ο οποίος ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τα αντιικά φάρμακα.

«Παρακολουθούμε και βλέπουμε ότι θα έχουμε αύξηση και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, που δύο χρόνια τις είχαμε ξεχάσει λόγω πανδημίας. Θα υπάρξει και επόμενο κύμα και αύξηση στις νοσηλείες, όπως γίνεται κάθε χειμώνα, αλλά δεν φαίνεται ότι θα είμαστε στην ίδια φάση με πέρυσι», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς, δε, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να επανεξετάσει το μέτρο στα τέλη του 2022 τονίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση την πορεία της πανδημίας.

«Η προσωπική μου θέση, που την λέω και δεν είναι πολιτικά ευχάριστη, άνθρωποι που δεν εμβολιάζονται και ανήκουν στο ΕΣΥ δεν θα έπρεπε να παραμείνουν» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Δείτε επίσης