Υγεία

Ανδρέας Ξανθός: Εγκληματικές πολιτικές ευθύνες Μητσοτάκη για την λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ που οδήγησε σε αποτρέψιμους θανάτους από covid

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος στην νέα μελέτη του επικ. καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Θ. Λύτρα, είπε ότι η μειωμένη ανθεκτικότητα του ΕΣΥ «οδήγησε στην υγειονομική τραγωδία των 33.000 θανάτων στη χώρα μας»

Ο Ανδρέας Ξανθός τοποθετήθηκε μετά τη μελέτη Λύτρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Για εγκληματικές πολιτικές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του για τους αποτρέψιμους θανάτους από την covid, την κατάρρευση του ΕΣΥ, τις ανισότητες στην περίθαλψη και την έκρηξη των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας», έκανε λόγο την Τετάρτη ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη νέα μελέτη του επικ. καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα, τονίζει πως αυτή «ενισχύει την κοινά αποδεκτή στον ιατρικό χώρο άποψη ότι ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στην υγειονομική τραγωδία των 33.000 θανάτων στη χώρα μας, ήταν η μειωμένη ανθεκτικότητα του ΕΣΥ».

Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως αυτή η μειωμένη ανθεκτικότητα του ΕΣΥ δεν οφείλεται στην αντικειμενική αδυναμία «να ανταποκριθεί στην 'πίεση' της πανδημίας», όπως αναφέρει, «αλλά λόγω της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην στηριχθεί στον απαιτούμενο βαθμό η δημόσια περίθαλψη, από το πρωτοβάθμιο και προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι τα ΤΕΠ, τις κλινικές covid, τις ΜΕΘ και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα».

Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρει ότι «ειδικά για τις ΜΕΘ, αποδεικνύεται ότι, παρά τον 'υπερδιπλασιασμό' τους, όπως επαίρονταν προκλητικά και παραπειστικά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με covid επιδεινώθηκε κατά 21% σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη και ήταν σε ποσοστά μη αποδεκτά για ευρωπαϊκή χώρα (72,7% εντός ΜΕΘ και 97,7% για ασθενείς εκτός ΜΕΘ)».

Σημειώνει πως «η αιτιολογία αυτής της τραγικής εξέλιξης μπορεί να είναι πολυπαραγοντική, όμως ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη επαρκούς και έμπειρου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ή υποχώρηση των standards ασφάλειας στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής και συνολικά του ΕΣΥ».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τον κ. Ξανθό «επιβεβαιώνεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η καθοριστική παράμετρος για την ανθεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ δεν είναι οι υποδομές και ο εξοπλισμός, αλλά το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό». Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι «αγνόησε για λόγους ιδεοληπτικούς (επειδή δεν ήθελε την ενδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας) αυτό το στοιχείο, επέλεξε να μην ενισχύσει τα κρίσιμα τμήματα του ΕΣΥ και να μην επιμερίσει το βάρος της covid φροντίδας και στις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα το λειτουργικό black out των νοσοκομείων, τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και την πρωτιά στην Ευρώπη στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα (βλ. στοιχεία του Our World in Data για την περίοδο Σεπτέμβριος 2021- Σεπτέμβριος 2022)».

Καταληκτικά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «οι αντιεπιστημονικές και αμετροεπείς δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν ίσως το λιγότερο» και πως «το μείζον είναι οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του για τους αποτρέψιμους θανάτους, την κατάρρευση του ΕΣΥ, τις ανισότητες στην περίθαλψη και την έκρηξη των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας».

Δείτε επίσης