Υγεία

Αϊτή: Ο ΠΟΥ ζητά εμβόλια κατά της χολέρας

Η ασθένεια εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς στη χώρα

Αϊτή: Ο ΠΟΥ ζητά εμβόλια κατά της χολέρας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στήνει σκηνές για την φροντίδα ασθενών με χολέρα στην Αϊτή και θα ζητήσει επίσης την παροχή εμβολίων που χορηγούνται από την στοματική οδό κατά της ασθένειας, η οποία επέστρεψε απροσδόκητα στη χώρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του οργανισμού.

Περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους το 2010 από ξέσπασμα χολέρας στην Αϊτή, το οποίο είχε αποδοθεί σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που στάθμευε στη χώρα. Ο ΟΗΕ ζήτησε συγγνώμη το 2016 για το ξέσπασμα της νόσου, χωρίς ωστόσο να αναλάβει ευθύνη. Το τελευταίο κρούσμα χολέρας στην Αϊτή είχε καταγραφεί πριν από τρία χρόνια.

Η χώρα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 7 θανάτους από τη νόσο και ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι κάποια πρώτα κρούσματα πέρασαν μάλλον απαρατήρητα και ότι αναμένεται να εμφανιστούν κι άλλα.

"Είναι σημαντικό τώρα να δοθεί εκεί βοήθεια το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμεϊερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη, περιγράφοντας έναν "δύσκολο συνδυασμό" περιστάσεων όσον αφορά την εξάπλωση της ασθένειας, με κρούσματα που εμφανίζονται σε περιοχές που ελέγχονται από συμμορίες και στις οποίες η πρόσβαση σε διαγνωστικούς ελέγχους ή θεραπεία παρεμποδίζεται σοβαρά.

"Με την ανθρωπιστική κατάσταση και την υγειονομική κατάσταση να είναι αυτές που είναι και τις περιοχές που ελέγχονται από συμμορίες, στις οποίες δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρόσβαση σε διαγνωστικούς ελέγχους, τεστ ή ακόμη στην παροχή βοήθειας, θα πρέπει δυστυχώς να περιμένουμε ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα και θα αυξηθούν", πρόσθεσε.

Ήδη ορισμένα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να κλείνουν λόγω των ελλείψεων σε καύσιμα και της αδυναμίας πρόσβασης του προσωπικού, πρόσθεσε ο Λιντμέιερ.

Ο ΠΟΥ και εταίροι στήνουν κέντρα θεραπείας της χολέρας με σκηνές και τους παρέχουν φάρμακα και εξοπλισμό, σημείωσε.

Αίτημα ετοιμάζεται επίσης για την διάθεση εμβολίων που χορηγούνται από το στόμα για τη χώρα. Ο ΠΟΥ διατηρεί απόθεμα έκτακτης ανάγκης εμβολίων κατά της χολέρας.

Κρούσματα της νόσου αυτής, η οποία προκαλεί ακατάσχετη διάρροια, εμφανίζονται παγκοσμίως και δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για να καλυφθεί ο πληθυσμός, προειδοποίησε εξάλλου αξιωματούχος του ΠΟΥ την περασμένη εβδομάδα.

Δείτε επίσης