Υγεία

Ο ΙΣΘ ζητά κίνητρα για την επιστροφή των 20.000 Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στο εξωτερικό

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, ζητά, επίσης και κίνητρα για την παραμονή των νέων γιατρών στη χώρα

Ο ΙΣΘ ζητά κίνητρα για την επιστροφή των 20.000 Ελλήνων γιατρών που εργάζονται στο εξωτερικό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας, επικαλούμενος στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.επισημαίνει πως είκοσι χιλιάδες Έλληνες γιατροί ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε βίντεο του ΙΣΘ, στο οποίο δίνεται ο λόγος σε νέους γιατρούς, ο κ. Νίτσας αναφέρει ότι η πολιτεία πρέπει να συγκρατήσει άμεσα το κύμα φυγής κυρίως των νέων γιατρών.

Ο κ. Νίτσας σημειώνει ότι έχουν γίνει βήματα, τα οποία όμως δεν αρκούν, και τονίζει ότι θα πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένα κίνητρα παραμονής, αλλά και επιστροφής όσων μετανάστευσαν, αναφέροντας παράλληλα ότι αυτά τα θέματα έχουν τεθεί από τον ΙΣΘ τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Νέοι γιατροί που μιλούν στο βίντεο αναφέρουν ότι οι λόγοι για τους οποίους φεύγουν στο εξωτερικό, εκτός από τις καλύτερες απολαβές και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, είναι οι λίστες αναμονής για την ειδικότητα που υπάρχουν στη χώρα μας, οι κακές υποδομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα κενά σε προσωπικό που υπάρχουν στα νοσοκομεία, οι μονοετείς συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, οι χαμηλές αποδοχές, η ανασφάλεια και η μεταβλητότητα στις εργασιακές συνθήκες.

Αναφέρουν, επίσης, ότι στη διάρκεια της πανδημίας οι ειδικευόμενοι γιατροί στήριξαν στο σύστημα υγείας καλύπτοντας τα κενά και αυτό ήταν σε βάρος της εκπαίδευσής τους. Επίσης αναφέρουν ότι οι γιατροί στην Ελλάδα στερούνται ενιαίας εκπαίδευσης.

Δείτε επίσης