Υγεία

Έτσι θα καταλάβουμε αν έχουμε κρυολόγημα γρίπη ή κορωνοϊό - Ποια τα βασικά συμπτώματα για το καθένα

Πώς θα ξεχωρίσουμε από ποιό από τα τρία πάσχουμε;

Έτσι θα καταλάβουμε αν έχουμε κρυολόγημα γρίπη ή κορωνοϊό - Ποια τα βασικά συμπτώματα για το καθένα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε τη διαφορά μεταξύ κρυολογήματος, γρίπης και Covid-19, αφού και οι τρεις ασθένειες έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό σύστημα; Ένας τρόπος είναι να γνωρίζουμε τα βασικά συμπτώματα κάθε μιας από αυτές.

Στο ερώτημα «έχω κρυολόγημα ή γρίπη;», από το 2020 οπότε μπήκε για τα καλά στη ζωή μας ο κορωνοϊός μέχρι και σήμερα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις παραλλαγές του, προστέθηκε και μία τρίτη εκδοχή που αφορά την Covid-19.

Όσο η θερμοκρασία πέφτει, όπως συμβαίνει κατά την τρέχουσα περίοδο και κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες οι ασθένεες του αναπευστικού συστήματος είναι συχνές

Αυτή την περίοδο σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι η πανδημία δεν είναι το ίδιο δυσάρεστη, ωστόσο ο κορωνοϊός εξακολουθεί να βρισκεται δίπλα μας απειλητικός, όπως προκύπτει από τα κρούσματα που αυξάνονται τις .τελευταίες μέρες.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη προσβληθεί ενώ ο εμβολιασμός στην πλειονότητα του ευρωπαϊκού πληθυσμού συμβάλλει σημαντικά στην προστασία από τη βαριά νόσηση. Το τρέχον στέλεχος που κάνει τον γύρο του κόσμου, η Omicron, έχει αποδειχθεί ότι είναι ηπιότερο από άλλα που προηγήθηκαν, όπως η Delta και Alpha.

Εξαιτίας αυτού όμως, η πλειονότητα των ατόμων που κόλλησαν το μικρόβιο, ανέφεραν συμπτώματα παρόμοια με ένα κρυολόγημα γεγόνος που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα της βρετανικής Sun.

Τα συμπτώματα Covid-19 και Όμικρον

Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξουμε αν έχουμε Covid-19 είναι προφανώς να κάνουμε τεστ. Τα συμπτώματα που πρέπει να σημάνουν συναγερμό είναι τα εξής:

Πονόλαιμος - 63,55%
Καταρροή - 53,04%
Πονοκέφαλος - 53,02%
Βουλωμένη μύτη - 52,47%
Βήχας χωρίς φλέγματα - 52,06%
Φτέρνισμα - 47,02%
Βήχας με φλέγματα - 45,79%
Βραχνή φωνή - 43,86%
Μυϊκοί πόνοι - 29,46%
Κόπωση - 22,97%
Ζαλάδα - 21,11%
Αλλοιωμένη οσμή - 19,82%
Πρησμένοι αδένες στο λαιμό - 17,72%
Πόνος στα μάτια - 16,41%
Σφίξιμο στο στήθος - 16,26%
Δύσπνοια - 15,9%
Απώλεια της όσφρησης - 14,45%
Πόνος στο αυτί - 13,96%
Ανατριχίλα ή ρίγη - 12,98%
Πόνος στις αρθρώσεις των ώμων - 11,08%

Οι ειδικοί του CDC στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι μια βασική διαφορά ασθενούς COVID αφορά το γεγονός ότι είναι μολυσματικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με αυτόν που νοσεί με γρίπη ή κοινό κρυολόγημα.

Ανέφεραν συγκεκριμένα: «Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να μεταδίδουν τον ιό που προκαλεί ο Covid-19, δυο-τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, αλλά η μολυσματικότητα κορυφώνεται μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι θεωρούνται μεταδοτικοί για περίπου οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους».

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Ο Βρετανός καθηγητής Τιμ Σπέκτορ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πιθανό να χτυπήσει ένας συνδυασμός ιών αυτόν τον χειμώνα.

«Με την αύξηση του κρυολογήματος και του ρινοϊού, καθώς και του Covid-19, υπάρχει η πιθανότητα μιας μεγάλης επιδημίας εποχικής γρίπης», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα κρυολογήματα που οφείλονται στον ρινοϊό αυξάνονται ραγδαία και είναι σήμερα περίπου πέντε φορές πιο συχνά από το Covid-19.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι τα εξής:

Ρινική καταρροή
φτέρνισμα
πόνοι στο σώμα
βήχας
πονοκέφαλος

Τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν πολύ με εκείνα ενός πολύ σοβαρού κρυολογήματος.

Το NHS (βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) αναφέρει ότι αυτά περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, 38 βαθμούς ή περισσότερο.

Ο υψηλός πυρετός αποτελούσε προηγουμένως σύμπτωμα του Covid, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό είναι λιγότερο πιθανό με την παραλλαγή Όμικρον που εμφανίζει πιο ήπια συμπτώματα.

Στη γρίπη είναι πιθανή επίσης εκδήλωση πόνων στο σώμα και ο ξηρός βήχας

Άλλα λιγότερο προφανή συμπτώματα είναι η δυσκολία στον ύπνο, η απώλεια όρεξης και η ένοτνη αίσθηση ότι είμαστε άρρωστοι.

Ααφαλέστερος οδηγός το διαγνωστικό τεστ

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλωθούν με ένα κρυολόγημα ή με τη νόσηση της Omicron.

Η διαφορά δηλαδή μεταξύ γρίπης και Covid, θα πρέπει να είναι απλή υπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ το κρυολόγημα περιπλέκει λίγο τα πράγματα καθώς η συμπτωματολογία είναι παρόμοια με αυτήν της Όμικρον.

Συνεπώς τουλάχιστον για τον εντοπισμό της Όμικρον η ασφαλέστερη δίοδος είναι αυτή της διάγνωσης με τη βοήθεια του διαγνωστικού τεστ. Εξάλλου συμβολή στην διάκριση μεταξύ των ασθενειών θα έχει και το νέο διπλό διαγνωστικό τεστ με το οποίο θα μπορούμε να ελέγχουμε αν νοσούμε είτε από κορωνοϊό είτε από γρίπη.

Δείτε επίσης